BiH
0

Realizacija programa "Re-connect" i "Prvo zaposlenje"

FENA
Već šestu godinu zaredom Udruženje građana „Bosanska zajednica“ omogućava učesnicima programa „Re-Connect“ i „Prvo zaposlenje“ plaćene radne prakse u renomiranim bosanskohercegovačkim i stranim kompanijama, institucijama i organizacijama u BiH, saopćeno je iz ovog udruženja.

Osnovana 1993. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, „Bosanska zajednica“ je započela s radom na pomenutim programima 2001. godine. Od tada je više od 80 mladih Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore, ali i onih koji su studije završili u BiH učestvovalo u programima ovog Udruženja građana.

U narednoj godini ova organizacija planira osigurati preko 30 plaćenih radnih praksi.

„Bosanska zajednica“ je pod svojim originalnim naslovom „Community of Bosnia“ osnovana s ciljem da pronađe način da se mlada i obrazovana dijaspora poveže sa BiH i time ublaži posljedice takozvanog „odliva mozgova.“

„Re-Connect“ nudi mogućnost obrazovanim Bosancima i Hercegovcima, koji žive van BiH da svoju profesionalnu budućnost vide i unutar granica zemlje u kojoj su rođeni. Od prošle godine „Bosanska zajednica“ nudi priliku i talentiranim mladim ljudima koji su svoje znanje, vještine i obrazovanje stekli unutar BiH da dobiju svoje prvo radno iskustvo.

Plaćene, ali i neplaćene radne prakse, tj. „internships“ su još uvijek poprilično nepoznate u BiH. To je uobičajeni način na koji studenti širom zapadne Evrope i SAD-a stiču svoja prva radna iskustva, grade profesionalne kontakte i upotpunjuju biografije.

Cilj ovog programa, koji je po beneficijama isti kao „Re-Connect“, jeste da se spriječi dalji odlazak talentiranih mladih ljudi iz BiH. Svaki student dobiva po 300 KM mjesečno u periodu od dva mjeseca.

Oba programa finansirana su od strane Švicarskog ureda za razvoj i suradnju (SDC) u BiH i Saveznog ureda za migraciju Švicarske vlade, kao i Ureda za odnose sa javnošću (OPA) Američke ambasade u Sarajevu.

Rokovi za prijavu za oba programa za predstojeći proljetni period su 15. januara 2007. Prijavni obrasci za oba programa nalaze se na www.cobonline.org i popunjavaju se elektronski, saopćeno je iz Udruženja "Bosanska zajednica".