{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Realizacija programa "Re-connect" i "Prvo zaposlenje"

F
8.1.2007. u 19:08
0
0
Realizacija programa "Re-connect" i "Prvo zaposlenje"
0
Realizacija programa "Re-connect" i "Prvo zaposlenje"
Već šestu godinu zaredom Udruženje građana „Bosanska zajednica“ omogućava učesnicima programa „Re-Connect“ i „Prvo zaposlenje“ plaćene radne prakse u renomiranim bosanskohercegovačkim i stranim kompanijama, institucijama i organizacijama u BiH, saopćeno je iz ovog udruženja.
Osnovana 1993. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, „Bosanska zajednica“ je započela s radom na pomenutim programima 2001. godine. Od tada je više od 80 mladih Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore, ali i onih koji su studije završili u BiH učestvovalo u programima ovog Udruženja građana.

U narednoj godini ova organizacija planira osigurati preko 30 plaćenih radnih praksi.

„Bosanska zajednica“ je pod svojim originalnim naslovom „Community of Bosnia“ osnovana s ciljem da pronađe način da se mlada i obrazovana dijaspora poveže sa BiH i time ublaži posljedice takozvanog „odliva mozgova.“

„Re-Connect“ nudi mogućnost obrazovanim Bosancima i Hercegovcima, koji žive van BiH da svoju profesionalnu budućnost vide i unutar granica zemlje u kojoj su rođeni. Od prošle godine „Bosanska zajednica“ nudi priliku i talentiranim mladim ljudima koji su svoje znanje, vještine i obrazovanje stekli unutar BiH da dobiju svoje prvo radno iskustvo.

Plaćene, ali i neplaćene radne prakse, tj. „internships“ su još uvijek poprilično nepoznate u BiH. To je uobičajeni način na koji studenti širom zapadne Evrope i SAD-a stiču svoja prva radna iskustva, grade profesionalne kontakte i upotpunjuju biografije.

Cilj ovog programa, koji je po beneficijama isti kao „Re-Connect“, jeste da se spriječi dalji odlazak talentiranih mladih ljudi iz BiH. Svaki student dobiva po 300 KM mjesečno u periodu od dva mjeseca.

Oba programa finansirana su od strane Švicarskog ureda za razvoj i suradnju (SDC) u BiH i Saveznog ureda za migraciju Švicarske vlade, kao i Ureda za odnose sa javnošću (OPA) Američke ambasade u Sarajevu.

Rokovi za prijavu za oba programa za predstojeći proljetni period su 15. januara 2007. Prijavni obrasci za oba programa nalaze se na www.cobonline.org i popunjavaju se elektronski, saopćeno je iz Udruženja "Bosanska zajednica".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: