Vlada KS-a
0

Realizacija kapitalnog projekta sanacije vodovodne i kanalizacione mreže

Sarajevo-x.com
Vlada Kantona Sarajevo je na jučer održanoj 69. sjednici usvojila Program “Sanacije dotrajalih dijelova vodovodnog i kanalizacionog sistema”, što predstavlja kapitalnu investiciju Vlade KS.

Ovaj Program je sastavni dio Vladinog Programa javnih investicija u Kantonu Sarajevo i Dokumenta okvirnog Budžeta od 2009. do 2011. godine, a za njegovu realizaciju potrebno je osigurati 20.934.927,00 KM. Pomenuta sredstva obezbjedit će se kreditnim zaduživanjem Kantona Sarajevo.

Navedena sredstva bi, kako je Programom predviđeno, bila raspoređena i utrošena na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže 8.623.100,00 KM, za izgradnju predtretmana za uređaj Butila 4.000.000,00 KM, za upravljanje vodovodnim sistemom 2.000.000,00 KM i za obezbjeđenje pogonske sigurnosti sistema 3.270.000,00 KM. Prema ovome, ukupna vrijednost investiranih novčanih sredstava iznosila bi 17.893.100,00 KM bez obračunavanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV).

Realizacijom ove kapitalne investicije Kantona Sarajevo, koju će provesti KJKP “Vodovod i kanalizacija”, bit će sanirani dijelovi dotrajale vodovodne mreže na potezu Rajlovac – Butila, ulica Safeta Zajke od ulice Smaje Šikala do ulice Alije Kučukalića, Hambina Carina – Pogledine, Hambina Carina – Cicin Han, cjevovod kroz fabrički krug “UNISA” u Vogošći, potisni cjevovod od Alipašinog Mosta do Centra, ulica Džemala Bijedića na potezu od Halilovića do ulice Alije Kučukalića, te i distributivni cjevovod i rekonstrukcija kanalizacione mreže u zoni Skenderije i podzoni Marijin Dvora.

Na istoj sjednici Vlada je donijela zaključak kojim je zadužila Inspekciju za ceste da provede kompletnu proceduru uklanjanja svih reklamnih panoa u cestovnom i zaštitnom pojasu koji nisu odobreni od Direkcije za puteve i nisu u skladu sa Revidovanim elaboratom o reklamnim panoima na području Kantona Sarajevo. Svi nelegalno postavljeni panoi bit će porušeni na teret bespravnog korisnika, ukoliko vlasnik iste sam ne ukloni. Također je zaduženo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS da pokrene aktivnosti na isključenju električne energije sa sistema javne rasvjete na bespravno postavljenim reklamnim panoima. Inspekcija za ceste Kantona Sarajevo će za 60 dana izvjestiti Vladu o naloženim i poduzetim aktivnostima, javili su iz press službe KS-a.