BiH
0

Realizacija Aneksa 7. relaksirala bi političku situaciju u BiH

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham tokom jučerašnjeg susreta u Sarajevu razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i prioritetima u radu Ministarstva.

Ambasador Tatham je kazao da njegova zemlja želi u ovoj godini vidjeti napredak u reformskim procesima u BiH koji vode ka članstvu u evroatlantskim asocijacijama.

"Ovo je godina mogućnosti za BiH i Velika Britanija želi pomoći vašoj zemlji da ubrza reforme koje će je povesti putem integracija u Evropsku uniju i NATO“, kazao je ambasador Tatham.

Ministar Halilović upoznao je ambasadora Tathama tokom nastupne posjete o prioritetima u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, među kojima je visoko postavljen proces povratka.

"Osim što je prvorazredno humanitarno pitanje, realizacija Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma u narednim godinama značajno bi relaksirala i političku situaciju u BiH“, kazao je ministar Halilović.

Sagovornici su saglasni da je revidirana Strategija za provedbu Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, kao sveobuhvatan dokument, dobra osnova za realizaciju procesa povratka u svim njegovim segmentima, saopćeno je iz kabineta ministra.