Poništenje odluka NSRS
0

Reakcije na odluku visokog predstavnika

Sarajevo-x.com, FENA, SRNA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik najošrtrije je osudio odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik "najoštrije osudio" Inzkovu odluku i najavio hitan sastank svih stranaka u RS-u

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorada Dodik izrazio je najoštriji protest zbog odluke visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja 2009. godine, te najavljuje da će, u konsultaciji sa predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem i predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, zatražiti hitno sazivanje sastanka lidera političkih stranaka iz RS-a u vezi sa novonastalom situacijom.

Dodik je poručio da će on lično i Vlada nastaviti da „brane ustavne nadležnosti RS-a i suprotstavit će se svim neustavno prenesenim nadležnostima i nametnutim odlukama, kao što je to slučaj i sa Sudom i Tužilaštvom BiH, jer za to nije bilo saglasnosti RS-a“.

Uz podsjećanje da je Narodna skupština RS-a izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i najviši reprezentativni zakonodavni i kontrolni organ utom bh.entitetu, Vlada je ocijenila da je poništavanje skupštinskih zaključaka, kao izraza političke volje narodnih poslanika, izabranih neposrednom voljom građana RS-a, „suprotno modernoj demokratskoj praksi i usmjereno na gušenje osnovnih ljudskih i demokratskih sloboda, čime se nastoji ukinuti pravo na različito mišljenje“.

Vlada najoštrije osuđuje, kako je saopćeno, primjenu bonskih ovlaštenja uopšte i ponavlja ranije izrečeni stav da zaključci Skupštine RS-a „nisu antiustavni i antidejtonski, te da ni u ovom konkretnom slučaju nije bilo osnova za bilo kakvu reakciju visokog predstavnika, posebno ne za korištenje bonskih ovlaštenja“.

Vlada Republike Srpske podsjeća da Aneks 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir predviđa da je za svaki prenos nadležnosti potreban sporazum „strana“, te da ni jedan takav sporazum nije potpisan.

Entitetska Vlada još jednom ponavlja svoje čvrsto opredjeljenje za integraciju u Evropsku uniju i puno poštovanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, te „izražava bojazan da ovakvi postupci visokog predstavnika udaljavaju BiH od evropskog puta i guše daljnji razvoj demokratskih odnosa u BiH“.

Vlada smatra da je posljednja odluka visokog predstavnika“ samo još jedan dokaz da je OHR izgubio smisao svog postojanja, te da je neophodno u što skorije vrijeme donijeti odluku o transformaciji OHR-a u Specijalno predstavništvo Evropske unije“.

Igor Radojičić: Poništavanje zaključaka "nije korak dijaloga"

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je nezadovoljstvo odlukom visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja, ističući da taj „čin nije korak dijaloga“.

Ističući da je NSRS izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i najviši zakonodavni organ u RS-u, Radojičić navodi u saopćenju da NSRS ima pravo na svoj politički stav, stav parlamentarnih stranaka i narodnih poslanika izabranih neposredno od građana RS-a.

„Zaključcima od 14.maja NSRS je utvrdila svoj stav o pitanju efekata prenesenih nadležnosti sa entiteta na BiH što je njeno nesporno pravo i i dužnost“, smatra predsjednik entitetskog parlamenta.

Podsjeća i da je uvrštavanjem rasprave o zahtjevima visokog predstavnika u dnevni red 31.sjednice i izražavanje razumijevanja za raspravu o stavovima iz pisama od 5.juna i pozivom Inzku da Skupštini RS-a direktno iznese svoje argumente, NSRS izrazila spremnost za dijalog sa međunarodnim zajednicom.

„NSRS je svjesna uloge visokog predstavnika propisane Dejtonskim sporazumom, kojem je posvećnost Skupština već mnogo puta demonstrirala u raznim prilikama i brojnim aktima. Pa ipak, početak 21.vijeka u jednom evropskoj zemlji koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživnju sa EU i želi postati članica Unije, je potpuno nespojiv sa korištenjem ovlaštenja za poništavanjem akata demokratski izabranog parlamenta“, navodi Radojičić u pisanoj izjavi.

On ističe više puta utvrđen stav NSRS da je krajnje vrijeme za transformaciju uloge visokog predstavnika, za potpun prestanak korištenja tzv. bonskih ovlaštenja i za demokratski put ka evropskim integracijama, „koji nije moguć sa ovakvom ulogom međunarodne zajednice unutar BiH“.

Nebojša Radmanović: Bonska ovlaštenja visokog predstavnika anahrona za Evropu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas Srni da su bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH anahrona za Evropu, jer omogućuju jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće. On je izrazio nadu da je stavljanje van snage zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH biti posljednje korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

"Iskreno se nadam da ćemo jedan cilj Savjeta za impelemntaciju mira ispuniti u toku ove godine i da će karajem ove godine doći do transformacije OHR u kancelariju specijalnog predstavnika EU za BiH", rekao je Radmanović Srni.

On je podsjetio da dugi niz godina insitira na ukidanju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

"Bonska ovlaštenja visokog predstavinka su totalno anahrona za Evropu. Omogućila su jednom čovjeku da poništi šta god hoće i da donese šta god hoće. To je jednostavno stvar ", konstatovao je Radmanović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Boris Tadić: RS će dati legitiman odgovor Inzku

Presjednik Srbije Boris Tadić vjeruje da će predstavnici institucija Republike Srpske (RS) imati svoj legitiman odgovor na odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS o efektima prenosa nadležnosti sa RS na BiH. "Jedan od načina rešavanja problema u BiH je da se polako izađe situacije u kojoj se poništavaju legitimne odluke svih institucija u BiH. Politika koja nema puni legitimitet teško je održiva. Stoga, verujem da će predstavnici institucija RS imati svoj legitiman odgovor na odluku viskog predstavnika", rekao je Tadić Srni.

On je istakao da visoki predstavnik danas ima svoju ulogu, ali da se ona mora mijenjati u skladu s onim što je sam Incko rekao.

"Svjevremeno sam razgovarao sa Inckom i želim da nastavimo saradnju. Rekao sam mu da je Srbija jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma i da želim da pruzmem odgovornost koju ta uloga podrazumeva", Tadić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja s RS na institucije BiH, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Rajko Kuzmanović: Inzkova odluka "nepotrebna, kontraproduktivna i višestruko negativna"

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, da stavi van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od 14. maja „nepotrebna, kontraproduktivna, neprimjerena trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i višestruko negativna“.

Kuzmanović „ponovo upozorava da u zaključcima Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog tijela u entitetu, kojeg čine legalno izabrani predstavnici građana, nije bilo nikakvih protivustavnih ili antidejtonskih elemenata ili namjera, zbog čega odluka visokog predstavnika da ih stavi van snage predstavlja pobjedu sile nad pravom i pravdom“.

On još navodi da je, s druge strane, ova Inzkova odluka, zajedno sa nedavnom odlukom da smijeni dva policijska funkcionera, „loša sa aspekta vremena, jer se donosi u trenutuku kada se čini napori na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima i tranziciju OHR-a u Ured Specijalnog predstavnika Evropske unije“.

Sulejman Tihić: OHR i međunarodna zajednica gube autoritet

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić izjavio je da nije zadovoljan odlukom visokog predstavnika jer nije sankcionisao odgovorne za antidejtonska ponašanja.

Tihić je kazao da to daje povoda i na određeni način pravo drugima da se antidejtonski ponašaju jer nema sankcija.

"Na ovaj način OHR i uopće međunarodna zejdnica gube svaki autoritet i ovaj primjer konkretno pokazuje šta će se desiti ukoliko se ukine OHR jer ne postoje bh. instuticije koje mogu zaustaviti, a pogotovo sankcionisati antidejtonsko djelovanje" kazao je Tihić Feni, komentarišući odluku visokog predstavnika kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

"Ovom odlukom pokazana je nemoć, neodlučnost, neprincipijelnost međunarodne zajednice jer ni u jednom pravnom sistemu i poretku u svijetu ne postoji ovakva mogućnost da se kaže da je neko kriv, a da nema sankcija", dodao je Tihić.

Damir Arnaut: Sve što se postiglo odlukom je vraćanje na stanje od 13. maja

"Sve što se s ovim postiglo, kako je i sam visoki predstavnik rekao, jeste vraćanje na stanje od 13. maja odnosno na status quo što je otpočetka bio cilj rukovodstva Republike Srpske", izjavio je Feni savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Siladžića, Damir Arnaut.

Prema njegovim riječima, bilo bi puno korektnije da je OHR iskoristio bonske ovlasti za pitanja koja bi zemlju vodila naprijed poput osnivanja Vrhovnog suda BiH i sl.

"Korisno je međutim što je visoki predstavnik istakao da se ovim otvara put da se ovakva pitanja rješavaju u instutucijama BiH, uključujući i putem sudova i nadamo se da će ovaj princip primjeniti u vezi svih pitanja uključujući i pitanje državne imovine, te da da se neće tražiti neprincipijelna politička rješenja oko tih pitanja", kazao je Arnaut komentarišući odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

HDZBiH: Odluka visokog predstavnika je očekivana

Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) smatra da je očekivana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

"HDZBiH je isticao i ponovno ističe da se mora nastaviti sa stvaranjem pozitivne klime za donošenje ključnih odluka za evropsku budućnost BiH i mi stojimo i dalje na tragu prudskog procesa i smatramo da on nema alternativu kada je riječ o donošenju takvih ključnih odluka", kazao je Feni glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

Zlatko Lagumdžija: Nužno donošenje Ustava BiH, ugrožena pozicija RS, a ne BiH

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je odlukom visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH zaštićen «Daytonski sporazum», dodavši da je on trebao biti zaštićen i ranije.

  • Nakon ove odluke na dnevni red se vraća obaveza donošenja Ustava za jednu funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu i to se mora uraditi u narednih šest mjeseci. U protivnom dolazimo u jednu novu kriznu spiralu, kazao je Lagumdžija u izjavi Feni komentirajući odluku visokog predstavnika.

Po njegovim riječima tekst odluke je naznačio ono što SDPBiH govori već desetak dana a to je da zaključci Narodne skupštine RS dovode u pitanje Ustav BiH a time samim poništavaju legalitet postojanja RS.

  • Republika Srpska ne postoji bez Daytona a Bosna i Hercegovina postoji sa Daytonom, što vrlo jasno proizilazi iz zaključka visokog predstavnika koji je sastavni dio ove odluke, istaknuo je Lagumdžija, navodeći da su zaključcima NSRS ugroženi nadležnosti BiH i Ustav BiH kao Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i pozicija opstojnosti RS-a.

Odluka visokog predstavnika, kazao je Lagumdžija, treba biti poruka Miloradu Dodiku i drugima da avantura u koju je Dodik poveo Republiku Srpsku može završiti nestankom RS-a.

SAD podržavaju odluku visokog predstavnika

Sjedinjene Američke Države podržavaju odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o stavljanju van snage zaključaka koje je Narodna skupština Republike Srpska usvojila 14. maja u vezi sa "Informacijom o efektima prijenosa ustavnih ovlaštenja sa RS-a na institucije BiH".

Kako je rečeno Feni iz Američke ambasade u BiH, visoki predstavnik ima ovlasti da radi na pitanjima za koja zaključi da predstavljaju antidaytonsku aktivnost u BiH.

  • Očekujemo da svi poštuju i da se pridržavaju odluka visokog predstavnika kao i da ispunjavaju svoje obaveze u skladu sa Daytonskim sporazumom, ističu iz Američke ambasade u Sarajevu.

Rusija: Neprihvatljiva primjena bonskih ovlaštenja

Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov izjavio je danas da je primjena bonskog instrumenta neprihvatljiva za današnje vrijeme i ocijenio da je preduzimanje vanrednih mjera od visokog predstavnika pokušaj povratka u prošlost.

"Bilo koji takav pokušaj ne riješava problem, već stvara samo iluziju njegovog riješenja dodatno komplikujući stanje. Takvi pokušaji smetaju uspostavljanju samostalnog funkcionisanja bosanskohercegovačke državnosti", naveo je Šuvalov u pisanoj izjavi dostavljenoj Srni.

Šuvalov je naglasio da je nemoguće ne obratiti pažnju na činjenicu da su "bonska ovlaštenja" u slučaju stavljanja van snage zaključaka Narodne skupštine RS bila iskorištena bez stupanja u direktan dijalog sa parlamentom Srpske na koji je on pozvao visokog predstavnika.

"Zaista smo zabrinuti time da je visoki predstavnik zanemario mogućnost pronalaska kompromisa tokom sjednice Upravnog odbora Savjeta za implementaciju Mirovnog sporazuma koja će biti održan u Sarajevu za nekoliko dana", naglasio je Šuvalov.

Ambasador Rusije u BiH ocijenio je da u slučaju poništanjava zaključaka Narodne skupštine RS nije bila ostavljena mogućnost za regulisanje spora između BiH i entiteta posredstvom njegovog razmatranja u Ustavnom sudu BiH.

Javier Solana u potpunosti podržava odluku Inzka

Visoki predstavnik EU za inostranu politiku i bezbjednost Javier Solana u potpunosti podržava odluku predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da poništi zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o efektima prenosa nadležnosti sa RS na institucije BiH, navodi se u pisanoj izjavi Kristine Galjak, Solaninog portparola. Ona je navela da je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o primjeni bonskih ovlaštenja bila je jedina moguća, jer je, kako je istakla, sve ostalo već pokušano. [-] [+] "Ovo je odluka i odgovornost OHR-a, a ne kompetencija EU, ali odluka ima našu punu podršku", navela je Galjakova u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da zaključci Narodne skupštine RS nisu prihvatljivi, jer su, kako je navela, antidejtonski.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja s RS na institucije BiH.

U saopštenju OHR-a se navodi da je visoki predstavnik, kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci većinom nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Provođenjem zaključaka bila bi ugrožena podjela nadležnosti između BiH i entiteta, pokušalo bi se Narodnoj skupštini RS dati pravo veta u odlučivanju o pitanjima na nivou BiH, podrivale bi se konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH - dejtonske institucije, i odredilo bi se da su ovlaštenja visokog predstavnika neustavna. Zbog toga je visoki predstavnik odlučio da upotrijebi svoja ovlaštenja i stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS", smatra Incko.

Narodna skupština RS je 14. maja godine usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlaštenja s RS na institucije BiH. Njihovim objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.