BiH
0

Reakcije na Frenkyjevu pjesmu "Protestna nota"

FENA
Pjesmu "Protestna nota", koju je otpjevao tuzlanski muzičar Frenky, u kojoj se ministar pravde BiH Bariša Čolak naziva pogrdnim imenima te ga se optužuje da ništa ne poduzima na oslobađanju Ilije Jurišića iz beogradskog pritvora, danas su u Tuzli osudili predstavnici fondacije "Istina, pravda, pomirenje".

Predsjednik spomenute fondacije Sinan Alić izjavio je da je jedino ministarstvo koje je pokazalo izuzetnu ozbiljnost u slučaju Jurišić upravo Ministarstvo pravde BiH, koje vodi Bariša Čolak.

"Ministarstvo pravde jedino pokušava iskoristiti ingerencije države i omogućiti da Ilija Jurišić što prije iziđe iz pritvora. To što neki pjevači uzimaju sebi za pravo koristiti riječi koje su stvar osnovne kulture ne bih komentirao", kazao je Alić.

Kantonalni odbor HDZ-a BiH Soli oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navodi da za sve Hrvate u Tuzli i Tuzlanskm kantonu pjesma "Protesna nota", koja se emituje u tuzlanskim medijima, predstavlja najveću do sada pretrpljenu uvredu preko koje, kako se navodi, "ne možemo preći ni u ime suživota za koji smo se, za razliku od drugih, zalagali bez skrivenih motiva".

Navodi iz pjesme u kojoj se ministar pravde BiH Bariša Čolak naziva "seljačko đubre", osim što ne odgovara istini, potvrđuje da pojedini krugovi iz Tuzle životnu tragediju Ilije Jurišića nastavljaju koristiti za svoje dnevno političke potrebe, navodi se dalje u saopćenju.

Svi koji ovom slučaju pristupe sa željom da pomognu Iliji Jurišiću uvidom u dosadašnje zvanične dokumente objavljene u medijima, mogu se uvjeriti da je jedino Bariša Čolak kao ministar pravde poduzeo i da poduzima sve što je u njegovoj nadležnosti da se pomogne Jurišiću, tvrde iz HDZ-a BiH.

Muzika kao moćno sredstvo komuniciranja, smatraju u HDZ-u BiH, u ovom slučaju je iskorištena da bi se ponizili Hrvati i njihovi predstavnici vlasti, a upućene poruke imaju za cilj obeshrabriti Hrvate u naporima da ostvare svoju ravnopravnost u svakom dijelu BiH.