{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reakcije na aferu na Pravnom fakultetu u Sarajevu

F
22.9.2008. u 18:41
0
6
Reakcije na aferu na Pravnom fakultetu u Sarajevu
0
Reakcije na aferu na Pravnom fakultetu u Sarajevu
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu da će upotrijebiti sva ustavna i zakonska ovlaštenja kako bi se utvrdila odgovornost svih koji su zloupotrijebili poziciju profesora da bi se na bilo koji način, uključujući seksualno, iskoristili oni koji su bili predmet tog "drskog, bezobraznog, ružnog i nemoralnog krivičnog djela".
Kebo je ovo izjavio nakon sastanka sa predstavnicima svih ministarstava obrazovanja i rektora univerziteta u BiH, odgovarajući na pitanje o aferi koja se pojavila na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo, u koju su umiješani neki profesori koji su, navodno, navodili studentice na seks radi dobijanja prolaznih ocjena.

" Kao roditelj i kao otac dvoje djece, od kojih je jedna kćerka, uzbuđen sam onim što se desilo. Bez obzira o kome se radi, ja ću od nadležnih institucija tražiti poduzimanje svih najstrožijih i najhitnijih mjera", kazao je Kebo.

Potpredsjednik Kebo je naveo da je već obavio neke razgovore i nastavit će ih, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara, da se ova tema svede na konkretna imena i konkretnu odgovornost, a da se od toga odvoji onaj dio akademske zajednice koji časno i odgovorno obavlja svoj posao.

" To je ljudski ološ. Njemu nema mjesta uopće u društvu, a kamoli u institucijama koje trebaju da služe da odgajaju ljude koji će voditi ovu državu", poručio je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Ministrica nauke i obrazovanja FBiH Meliha Alić je najavila da će iskoristiti priliku da se ovo pitanje postavi na narednoj sjednici Vlade Federacije.

Kazala je kako je svojim javnim obraćanjem već pokrenula pitanje uključenja svih odgovornih institucija u ovaj proces.

Predsjednik Rektorske konferencije Džemo Tufekčić je izjavio da su rektori svih univerziteta osudili ove nemoralne, drske, ucjenjivačke pojave, koje se krše sa svim elementarnim ljudskim principima, a kamoli sa kodeksom nastavničke etike.

"Mi tražimo pomoć od časnih studenata i roditelja, jer se na web portalima pojavljuju nemoralni profesori koji žele da zaštite svoj prljavi posao optužujući neke druge" , upozorio je on.

Tufekčić je kazao da korupcija nije samo uzimanje novca, nego i prijem nemoralnih profesora na univerzitet, da se magistrira ili doktorira za osam mjeseci, te da put od studenta do docenta bude samo dvije godine.

" Takvi kasnije generiraju pravila ponašanja", upozorio je.

U takvim slučajevima u visokom obrazovanju, smatra on, ujedinjuju se oni koji su na istom putu nemorala i postavljaju pravila ponašanja. Međutim, oni koji se suprostave takvim pojavama postanu predmetom ogovaranja.

Kazao je kako bi najradije suspendirali i odstranili iz akademske zajednice sve one koji su ukaljali čast akademizma, koji su povrijedili osnovne principe morala, ponosa i dostojanstva. Međutim, potrebni su dokazi.

"Ukoliko ih mi suspendiramo, nažalost, oni odlukom suda bivaju vraćeni i mi im moramo isplatiti i sva ona sredstva koja bi zaradili da su bili na poslu. Zato je ovo problem šire društvene zajednice. Što se nas tiče, mi ćemo učiniti sve, kako bi se zadao konačan udarac onima koji žele da breme svojih prljavština prebace na druge", rekao je predsjednik Rektorske konferencije Džemo Tufekčić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: