BiH
0

Reakcije "Građana Sarajeva" na zabranu mirnog protestnog okupljanja

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Nakon jučerašnjeg saopštenja MUP-a KS o zabrani mirnog protestnog okupljanja, neformalna grupa građana koja sebe naziva "Građani/ke Sarajeva" reagovala je na ovu zabranu.

U njihovom dopisu, između ostalog, stoji: "Jučerašnjim saopštenjem MUP-a KS, građanima/kama ovog grada su čelni ljudi Sarajeva, premijer Samir Silajdžić i gradonačelnica Semiha Borovac, jasno dali do znanja da demokratski procesi u ovom gradu, a i državi, nisu dobrodošli i da će kao takvi, po potrebi, biti ugušeni i silom, odnosno uz pomoć policijskih snaga."

"Ovim putem želimo naglasiti da mi, građani/ke Sarajeva, nemamo apsolutno nikakvih želja za onemogućavanjem spomenutog događaja, čak naprotiv, apsolutno se slažemo da je I Korpus ABiH i ranije zaslužio da mu se dodijeli ovo priznanje kakvo mu se na ovoj svečanosti dodjeljuje. Ali, istovremeno postavljamo i pitanje nadležnima - zar je trebalo proći 12 godina od kraja rata da biste I Korpusu ABiH dodijelili ovu nagradu," stoji dalje u saopštenju.

Na kraju dopisa ove grupe stoji: "Stoga, građani/ke Sarajeva poručuju vlastima da na ovaj i ovakav način pokušaja gušenja volje naroda mogu samo probuditi dodatnu svijest, a mi, građani/ke Sarajeva pozivamo sve ljude kojima je dosta neodgovornosti, nerada, lopovluka i manipulacije nama, da izađu na ulice 06. aprila i da zajedničkim snagama, mirnim i dostojanstvenim protestom, pokažemo i dokažemo da nismo ni rulja ni anarhisti i da ovaj grad volimo više od bilo kojeg pohlepnog političara!"