BiH
0

Reakcija SANBOR-a na provalu u stan Gradimira Gojera

FENA
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo reagirao je danas saopćenjem za javnost na provalu u stan Gradimira Gojera.

"Provala i vandalizam počinjen u stanu Gradimira Gojera, uglednog javnog radnika, demokrate, umjetnika, britkog kritičara, angažiranog antifašiste, oprobani je i u praksi prisutan obračun i zastrašivanje od fašista", navodi se u saopćenju.

SABNOR u saopćenju za javnost upozorava da pojava nacionalističkih i fašističkih ponašanja u BiH, pa i u Evropi, sve više nalazi uporišta kod dijela mladih ljudi pa do pojedinih parlamentaraca i političkih čelnika.

"Ovakve pojave i počeci rađanja fašizma već su viđeni u nedavnoj prošlosti - sredinom i krajem XX stoljeća", ističe se.

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u saopćenju upozorava demokratsku javnost na sve veću otvorenu opasnost od stvaranja i jačanja pojava i oblika organizovanja i djelovanja pojedinaca i grupa s pozicija fašizma.

"Fašističke metode nastavit će se kod ostalih Gojera, na stadionima, protestima, političkim skupovima ukoliko im se u jedinstvenom antifašističkom frontu ne suprotstavimo. Pozivamo sve građane demokratske orijentacije da se na svakom mjestu, u svakoj prilici i organizovano, suprotstavimo i u korijenu uništimo pojave fašističkog i nacionalističkog djelovanja," ističe se u saopćenju SABNOR-a.