Pedijatrijska klinika
26

Reakcija sa KCUS-a zbog slučaja djeteta koje nije bilo primljeno na liječenje

R. D.
Pedijatrijska klinika
Pedijatrijska klinika
Zbog slučaj trinaestogodišnji dječak Benjamin Semanić i navoda kako nije primljen na Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, iz pomenute institucije oglasili su se saopćenjem za javnost.
"Vezano za navode pojedinih medija da je Pedijatrijska klinika KCUS-a odbila prijem i liječenje trinaestogodišnjeg pacijenta B.S. iz Cazina, Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a kaže kako je pcijent u jutarnjima satima u pratnji majke stigao na Pedijatrijsku kliniku KCUS, sanitetom pripadajuće zdravstvene ustanove. Nakon pregleda ljekara u prijemnoj ambulanti ustanovljeno je da pacijent i majka posjeduju samo brzi antigenski test na Covid 19. Prema epidemiološkim preporukama hospitalizacija djeteta može biti realizirana samo uz negativan PCR test za dijete i pratnju, u ovom slučaju majku", navodi se u saopćenju.

Dodaju kako se u izolacijskim sobama Pedijatrijske klinike smješteni potvrđeni Covid 19 bolesnici.

"Vodeći računa o zaštiti pacijenta B.S. ali i ostalih ležećih pacijenata, te uvažavajući dobro opšte stanje pacijenta B.S., pridržavajući se epidemioloških preporuka bilo je neophodno stvoriti adekvatne uslove za bezbjedan boravak djeteta na Klinici kao i njegove pratnje - majke. S toga je preporučeno da dijete i majka rezultate testiranja sačekaju van Klinike, kako ne bi boravili u prostorijama u kojima leže Covid 19 oboljeli. Dežurni ljekar je uredno pojasnio da će rezultati biti gotovi u popodnevnim satima, nakon čega će majka biti kontaktirana", navode oni.

I usprkos izrazito povećanom obimu posla i velikoj popunjenosti kapaciteta, ljekari i medicinsko osoblje iznašli su način za hospitalizaciju pacijenta B.S. i njegove pratnje – majke, dodaju.

"Po dobijanju rezultata oboje su pozvani na hospitalizaciju i nastavak liječenja. Dječak i majka su trenutno hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici KCUS, te je u toku dijagnostička obrada pacijenta i terapijske mjere. Disciplina za zdravlje djeteta KCUS ulaže velike napore kako bismo omogućili redovne protokole rada, te svim bolesnicima pružili najkvalitetniju i najefikasniju zdravstvenu uslugu", zaključili su.