Zvaničnici iz RS-a
30

Reakcija osoba sa američke liste sankcija: Perović zaželio raspad SAD-a, Cvijetinoviću ništa sporno

B. R.
Duško Perović i Savo Cvijetinović (Foto: RTRS/Srna)
Duško Perović i Savo Cvijetinović (Foto: RTRS/Srna)
Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović i Savo Cvijetinović komentarisali su sankcije koje su im ranije danas izrekle Sjedinjene Američke Države.

Perović je u izjavi za Srnu rekao da se na ovu odluku može samo nasmijati. Prema njegovim riječima, ne lobira za predsjednika Rusije Vladimira Putnina, jer nije državljanin Rusije, već da radi za RS. Tvrdi da se u Rusiji ne bavi biznisom. Naveo je da nema namjeru da ide u SAD te da ga ta zemlja više ne zanima.

"Tamo nisam bio deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam da se ona raspadne, da nas ostave na miru, jer je cijeli svijet umoran od njih", kazao je Perović.

Savo Cvijetinović, koji je predsjednik Udruženja Srpsko-rusko prijateljstvo i SNSD-ov odbornik u Skupštini opštini Lopare, također u izjavi Srni je rekao da ga sankcije ne zanimaju. SAD su ga sankcionisale zbog povezanosti sa kompanijom Inžinjering-BN Bijeljina koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

Kako je istakao, nije tajna da je ova kompanija u skladu s domaćim propisima trgovala sa Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama.

"Sve su službe kroz to prošle i dobijena je saglasnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara. Nismo radili nikakve motore za helikoptere. U ugovorima i sa jednima i drugima navedeno je da je riječ o rezervnim dijelovima motora civilne avijacije", naglasio je.

Osim Perovića i Cvijetinovića, sankcionisan je ministar rudarstva i energetike RS-a Petar Đokić (SP). Za Đokića je navedeno da je odgovoran ili da je saučesnik u kršenju ili opstrukciji provedbe regionalnih sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju.