BiH
0

Reakcija OHR-a na protest Avazovih novinara

Klix.ba
Povodom prosvjeda koje su jučer organizirali zaposleni u Dnevnom avazu pred Uredom visokog predstavnika, OHR je dao sljedeću izjavu...

Zaposleni u Dnevnom avazu slobodni su, kad god to žele, organizirati mirne prosvjede sukladno zakonu. To je osnovno demokratsko pravo i europski standard. Nažalost, prosvjednici iz Avaza nisu prihvatili ponudu visokog predstavnika da uđu u OHR i sa njim razgovaraju o svojim interesima.

OHR bi želio istaći dvije stvari.

Kao prvo, OHR ne razumije zašto Avaz protestira protiv "uvođenja cenzure". Prema navodima iz pisma glavnog i odgovornog urednika Đape koje je upućeno visokom predstavniku 17. februara, Kantonalni sud Sarajevo donio je privremene mjere kojima zabranjuje Avazu 'dalje pronošenje i izražavanje neistinitih tvrdnji na račun tužitelja Zlatka Lagumdžije'. Avazu nije zabranjeno da piše o gospodinu Lagumdžiji, nego samo da objavljuje neistinite informacije o njemu. Je li to pravo zbog kojeg protestiraju novinari Dnevnog avaza?

Kao drugo, iako pravo na mirne prosvjede predstavlja temeljni europski standard, uvođenje neovisnog sudstva je također europski standard. To ne može biti predmet kompromisa, ukoliko se BiH želi pridružiti Europi. Primjena ovog zakona je stvar sudova i pravosudnog sustava, a ne pitanje za visokog predstavnika. Dakle, Avaz svakako može nastaviti sa prosvjedima ispred zgrade OHR-a, no OHR se ne može i neće uplitati u primjenu zakona ili odluke sudova.

U modernim europskim državama postoji jasan princip: imenovanje sudija i njihove odluke ne mogu biti predmetom utjecaja - ili zastrašivanje - političara; ili novinskih kuća; ili, u krajnjoj liniji, visokog predstavnika.

Jednako je jasno da bez neovisnog sudstva, neovisno izabranih sudija, BiH nikada neće doći u Europu. Proces ponovnog imenovanja koji se odvija pod nadzorom neovisnih Visokih sudskih i tužiteljskih vijeća, od ključnog je značaja i neophodan dio cjelokupnog procesa. Kako su pokazale najnovije izjave predstavnika Europske unije, Vijeća za provedbu mira i Sjedinjenih Američkih Država, oni podržavaju ovaj proces i nisu spremni dozvoliti da ga netko ugrožava. To što su sudije donijele odluku protiv Dnevnog avaza nije dokaz da taj proces ima propuste, da su sudije korumpirane, neprofesionalne, ili špijuni, kako tvrdi Avaz. Takav pritisak medija i zastrašivanje sudstva nema mjesta u modernoj demokraciji.