BiH
33

Reakcija na tvrdnje da BiH postaje Erdoganov pašaluk: Građani protiv tenkova

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Grupa novinara, univerzitetskih profesora i publicista u otvorenom pismu negira tvrdnje da je BiH postaje Erdoganov pašaluk koje su, također u otvorenom pismu, prije mjesec dana iznijeli članovi akademske zajednice, novinari i publicisti.

Podsjećamo, grupa građana Bosne i Hercegovine izrazila je 30. 11. 2016. protest zbog odluke da se oduzme Plaketa Grada Sarajeva profesoru matematike Aliju Laficogluu.

Na stavovoe u ovom otvorenom pismu reagiraju mr. Emir Tahirović, mr. Mahmut Topčagić, dr. Nezir Krčalo, dr. Džemaludim Latić, Jusuf Pušina, novinar Mirsad Sinanović, teolog Dženan Hatić, književnik Fehim Kajević, novinar Haris Dučić, publicista Sead Zubanović, ekonomista Kerim Lučarević, dr. Safvet Halilović, ekonomista Nusret Jahić, teolog Ahmed Bukvić, dr. Rifat Šahinović.

"Nakon ovog vojnog udara, svi vojni analitičari se slažu u jednom: Da je uspio državni udar u Turskoj bi došlo do građanskog rata kojem bi se 'pridružile' i snage izvana (kao u Siriji) pa bi bilo samo pitanje šta bi nakon unutarnjeg rata, sa vanjskim miješanjem, bila Turska. Da li bi bila Irak, Sirija i Jemen ili bi bila dezintegrirana kao što je to slučaj sa Egiptom, Libijom i Libanonom. Pa šta je preostalo građanima: Da se prepuste da budu uništeni ili dezintegrirani, ili da sačuvaju ekonomski napredak i preporod koji im je donio Erdogan i njegova partija u posljednjih 15 godina. Ne zaboravimo, sa sadašnjim aktualnim projektima Turska spada među deset najjačih država u svijetu, a po ekonomskom rastu je druga (penzije su povećavane deset puta, najniže su kamatne stope u bankama, a višestruko su povećana socijalna izdvajanja). Zar je neko pomislio da bi ovo građani, bez obzira kojoj stranci pripadaju, htjeli izgubiti? Naravno da ne bi. Zato su i muškarci, i žene, i djeca goloruki stali pred tenkove dok su vojnici iza njih pucali po njima iz automatskih pušaka. Zar ima veće demokratije od toga kada građani od terorista brane svoju zemlju? Između budućnosti i vraćanja 50 godina unazad, izabrali su – budućnost", kaže se u otvorenom pismu.

Potpisnici dalje navode kako je Erdogan Turskoj donio ekonomski prosperitet, vratio cjelokupna dug MMF-u, stabilizirao domaću valutu, otvorio na hiljade radnih mjesta....

Pokret imama Fethullaha Gulena smatraju odgovornim za proteste u Gezi parku 2013. godine, pri čemu navode da su i tada postojali snimci na kojima se vidi kako demonstranti dobijaju dolare.

FETO smatraju odgovornim i za neuspjeli državni udar te za pokušaj atentat na turskog predsjednika Erdogana, s tragičnim ishodom: 240 mrtvih i skoro 1.500 ranjenih pri čemu je umiješanost FETO-a u neuspjeli puč dokumentovan kao i brojne osobe povezane sa ovom organizacijom.

"Turska je meta brojnih terorističkih napada koje izvode PKK i ISIL, vodi ratove na granici sa Sirijom i Irakom protiv ISIL-a. U ovoj godini do sada je zabilježeno dvadeset i sedam terorističkih napada, kao nikada u historiji Turske. Ubijenih je više od 350, a ranjeno oko hiljadu?! Sve ovo izneseno daje sliku trenutnog stanja u Turskoj zbog koje Erdogan i njegova vlada poduzimaju mjere koje su za neke preoštre, nisu demokratične, ali zbog budućnosti ove zemlje su neophodne, kako u dogledno vrijeme ne bi doživjeli reprizu da im FETO avionima bombardira Parlament. Dakle, zbog prosperiteta zemlje s pravom uklanjaju sve članove FETO-a, kako im ne bi zemlju vratili desetinama godina unazad. Dakle, umjesto dezintegracije zemlje, narod je izabrao budućnost, bez obzira na stranačku orijentiranost", navodi se u reagiranju.

Smatraju da je nastala šteta svega ovog je Ali Lafcioglu, profesor Bosna Sema obrazovnih institucija.

"Predstavnici Bosna Sema institucija u Sarajevu niti jednom nisu osudile terorističku organizaciju FETO. To je izazvalo bijes nekih turskih općina, najviše građana Istanbula, koje finansijski pomažu projekte naših općina. Te općine su se pobunile protiv davanja Plakete Grada Sarajeva ovome profesoru i pored rezultata koje je postigao u radu sa studentima. U ovome kontekstu veoma negativno o Sarajevu su pisali turski mediji i to nakon dobre saradnje sa našim, glavnim gradom. Općine, investitori u našoj zemlji, od vlasti Grada Sarajeva tražile su povrat Plakete koju su dodijelili profesoru Aliju Lafciogluu. S obzirom na to kroz šta sve građani Turske prolaze, treba ih razumjeti", kaže se na kraju reagiranja.