LDS BiH
0

Reakcija na plakate "Smrt pederima" u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Liberalno demokratska stranka BiH je ogorčena plakatima koji su se pojavili na sarajevskim ulicama, a na kojima stoji "Smrt pederima". Poziv na ubijanje ljudi zbog njihove seksualne orjentacije ne može biti djelo nekoga ko se predstavlja zaštitnikom vjere i vjerskih načela, kažu iz ove stranke.

"Podsjećamo da su upravo muslimani na svojoj koži osjetili najstrašnija stradanja, da su proganjani i masovno ubijani samo zbog svog opredjeljenja, i to vjerskog. Upravo zbog toga muslimani moraju pokazati najveći stepen tolerancije i štititi druge i drugačije. Držimo da su pozivi na linč homoseksualaca djelo neodgovornih i instruiranih pojedinaca koji imaju za cilj Sarajevo predstaviti netolerantnom i neciviliziranom sredinom iz koje će dolaziti slike pretučenih mladića i djevojaka kakve smo gledali iz Beograda, Zagreba i Moskve. Takav film mi ovdje nećemo dozvoliti, niti sada, niti ikada."

Liberali pozivaju građane da ne nasjedaju na provokacije od strane pojedinaca koji više nemaju pravo pričati o moralu, a vjerske institucije da se prvo obračunaju sa svojim službenicima koji seksualno iskorištavaju maloljetne djevojčice i dječake. Također, pozivaju na zajedničku borbu protiv seksualnog iskorištavanja 14-godišnjaka koje je prema našem krivičnom zakonu dozvoljeno, i u tome traže konkretnu podršku i vjernika i svih slobodnih građana i političara koji umjesto da mijenjaju takve zakone raspravljaju o uskraćivanju ljudskih prava, stav je LDS-a.