Na tragu dogovora
44

Reakcija ljekara u KS: Obustavit ćemo štrajk čim odluku dobijemo napismeno

Klix.ba
Rifat Rijad Zaid (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Rifat Rijad Zaid (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid izjavio je za Klix.ba da su zdravstveni radnici zadovoljni najavom premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja da će im biti povećane osnovice za 0,4 i 0,3 posto.

"To je nešto na tragu dogovora koji smo u petak napravili s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo. No, budući da ne možemo prekinuti štrajk samo na osnovu obećanja da će oni ispoštovati naše zahtjeve, očekivali smo da to bude jasna odluka", kazao je Zaid, dodavši da svakog trenutka očekuju odluku napismeno.

Napomenuo je da zdravstveni radnici moraju imati jasnu pisanu odluku Vlade gdje bi se navelo da je usvojen dogovor i zadužila osoba koja bi zajedno s njihovim kantonalnim predsjednikom sindikata potpisala izmjene kolektivnog ugovora.

"Time bi štrajk bio okončan odmah. To se može uraditi danas ukoliko ima dobre volje", kategoričan je Zaid.

Upitan da li bi se, što Vlada KS traži, sindikati zdravstvenih radnika odrekli stimulacija prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora, Zaid odgovara da su već u petak postigli konsenzus čega bi se odrekli kroz kolektivni ugovor.

"Odrekli bismo se svega što je u petak dogovoreno. Te stvari, u vezi sa stimulacijama, bi bile prebačene na zdravstvene ustanove da one, shodno svom poslovanju, odluče da li će nastaviti ili ne primjenu nekih aspekata kolektivnog ugovora, a to su neke vrste stimulacija", kazao je on za Klix.ba.

Na pitanje kako gleda na najave da će biti podnesene krivične prijave ukoliko sud potvrdi da je štrajk bio nezakonit, Zaid kaže da je to pritisak na sindikalno vodstvo.

"Mi ćemo uzvratiti istom ili jačom mjerom ako oni istraju u tome. Za puno teže stvari vlada nije našla za shodno da pokreće krivične prijave. A pokretanje krivičnih prijava za sindikalno organiziranje i provođenje štrajka je degutantno. Čekat ćemo konačnu odluku Vlade i uzvratit ćemo istom ili jačom mjerom", zaključio je Zaid.