Nadležno ministarstvo
162

Reakcija iz Hrvatske: Nije sklopljen sporazum s BiH, vraćanje imovine ne može se razmatrati

Piše: Er. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nije željela komentarisati odluku Predsjedništva BiH u vezi s imovinom BiH u Hrvatskoj, dok su iz Ministarstva državne imovine Republike Hrvatske poručili kako se, budući da s BiH nije sklopljen bilateralni ugovor, ne može ni razmatrati pitanje vraćanja imovine.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ove sedmice jednoglasno je usvojilo zaključak kojim se traži od Ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda kao depozitaru Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojom ga informiše da Hrvatska taj sporazum krši.

Najavljeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiti pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću i pri tome zahtijevati da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu s međunarodnim pravom kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise.

Ovim povodom tražili smo komentar od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za vanjske i evropske poslove Hrvatske i Ministarstva državne imovine Hrvatske.

Iz kabineta Kolinde Grabar-Kitarović nisu željeli komentarisati odluku Predsjedništva BiH poručujući kako bi komentar o ovoj temi trebali dati Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske i Ministarstvo državne imovine Hrvatske. Do zaključenja teksta nisu uspjeli dobiti odgovor ministarstva za vanjske poslove susjedne zemlje.

Iz Ministarstva državne imovine Republike Hrvatske rekli su nam da su pitanja sukcesijske imovine regulisana Ugovorom o pitanjima sukcesije, koji je u Republici Hrvatskoj na snazi temeljem Zakona o potvrđivanju Ugovora o pitanjima sukcesije.

"Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije ne daje pojedinim fizičkim i pravnim osobama pravnu osnovu za povrat njihove prijeratne imovine, već će takav povrat ili isplata naknade, u slučaju nemogućnosti povrata, eventualno biti moguća kada se sklopi dodatni bilateralni ugovor", rekli su nam iz Ministarstva za državnu imovinu Hrvatske.

Kako kažu, drugim riječima, Aneks G Ugovora o pitanjima sukcesije sadrži samo načela za rješavanje odnosa među državama potpisnicama, zbog čega je potrebno sklopiti dodatne bilateralne ugovore kojima će se konačno riješiti uzajamna prava i obaveze između država potpisnica u pogledu ovih pitanja.

"Budući da bilateralni ugovor s Bosnom i Hercegovinom nije sklopljen, ne može se ni razmatrati pitanje vraćanja imovine. Napominjemo kako je temeljem članka 71. Zakona o upravljanju državnom imovinom, koji je na snagu stupio 14. juna 2018., prvi put definirana mogućnost Ministarstva državne imovine da svu imovinu koja od raspada SFRJ stoji neiskorištena, predstavlja opasnost za ljude i drugu imovinu, a istovremeno u njoj leži potencijal za razvoj turizma i gospodarstva, stavi u zakup ili neko drugo raspolaganje dok se pitanje sukcesije ne riješi", poručili su iz Ministarstva za državnu imovinu Hrvatske.