BiH
0

Reagovanje Vlade RS -a na upozorenje PIC-a

FENA
Vlada RS-a saopćila je večeras da se zalaže za dosljedno poštovanje i primjenu svih pozitivnih zakonskih propisa u BiH, te da smatra neprihvatljivim zloupotrebu zakona, prava ili ovlaštenja bilo kog građanina ove zemlje ili lica koja u BiH imaju diplomatski status.

U saopćenju se dodaje da je Vlada RS-a na čelu s premijerom Miloradom Dodikom u potpunosti privržena poštovanju Daytonskog mirovnog sporazuma, vladavini prava i poštovanju institucija i agencija svih nivoa vlasti u BiH.

“Krivična prijava koju je Vlada RS-a podnijela u službi je odbrane teritorijalnog integriteta i punog suvereniteta BiH i njenih entiteta. Ona nije uperena protiv bilo koga, najmanje protiv međunarodne zajednice u kojoj Vlada RS vidi partnera”, navodi se u saopćenju.

Vlada tvrdi i da je prijava koju je podnijela Tužilaštvu “pokušaj zaštite i održanja digniteta legalnih institucija ove zemlje i kredibiliteta međunarodne zajednice i svi koji rade protiv toga, ne rade u interesu BiH niti njenog napretka ka EU”.

”EU kojoj težimo vidimo kao pravno uređenu zajednicu evropskih naroda u kojoj su svi jednaki pred zakonom, čiji je jedan od temeljnih principa i ostvarivanje vladavine prava. To su vrijednosti kojima teži i Vlada RS-a i želi da se taj princip u potpunosti primjenjuje na cijeloj teritoriji BiH”, kaže se u večerašnjem reagovanju Vlade RS-a na stav ambasadora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji su osudili potez premijera RS-a Milorada Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Raffia Gregorijana i shvataju to kao pokušaj sprječavanja OHR-a u provođenju svog mandata.