Eko akcija
2

Reagovanje na novi Prostorni plan KS: Premijer u raljama "neozbiljnih NVO"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženja "Eko akcija" iz Sarajeva reagovalo je na izjave premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, o novom Zakonu o Prostornom planu KS.

Iz NVO "Eko akcija" postavljaju pitanje, da li su izmjene Prostornog plana Kantona radili mešetari zemljištem ili demokratski izabrani predstavnici naroda?

"Premijer Konaković u izjavi za portal Klix datoj 26. maja pokušao je ekspanzijom investicija opravdati novi Prostorni plan Kantona, koji predstavlja stihiju cementiranja Sarajeva i okoline, ali uspio je samo da ogoli činjenicu da se radi o mešetarskom raspolaganju samim opstankom lokalnih zajednica. Tako npr. premijer postavlja retoričko pitanje 'Da li neko misli da će se Sarajevo u budućnosti razvijati kao veliki poljoprivredni centar?', iako u strateškim dokumentima osam od devet općina u sastavu Kantona, poljoprivreda je i dalje označena kao jedan od prioritetnih ciljeva privrednog razvoja, dok o konverziji poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, u strategijama nema ni riječi", ističu iz "Eko Akcije".

Stoga ponovo pitaju na osnovu kojih pokazatelja, kojih strateških dokumenata, po kojem zakonskom osnovu se ovim Prostornim planom površina poljoprivrednog zemljišta smanjuje gotovo tri puta u odnosu na 2003. godinu?

"Kada je poljoprivreda izbrisana iz strateških dokumenata privrednog razvoja, a prioritet postala rasprodaja zemljišta i izgradnja luksuznih ljetnikovaca, što će na kraju dovesti u pitanje i sam opstanak naših seoskih zajednica? Premijer dalje tvrdi da je 'Vlada KS više puta pokazala koliko transparentno donosi sve odluke i dokumente, urađene su studije koje skoro nikada do sada nisu rađene'. Nema ni traga o postojanju zakonom propisanog Izvještaja o strategijskoj procjeni utjecaja izmjena Prostornog plana na okoliš, važnog instrumenta koji treba da posluži da se što više umanje posljedice po okoliš od neodgovornih izmjena Prostornog plana. To će značiti ili da nije uopšte urađen, ili da je njegov sadržaj, suprotno odredbama zakona, potpuno sakriven od javnosti", navode u reagovanju.

Dodaju da je u usvojenom prijedlogu Prostornog plana, u odnosu na Nacrt Prostornog plana koji je prezentiran u javnoj raspravi, u nizu seoskih sredina došlo je do dramatičnog povećanja tzv. vanurbanog građevinskog zemljišta pri čemu za najveći dio promjena nema ni traga da ih je bilo ko tražio tokom trajanja javne rasprave.

"I kao da svi ti ustupci zemljišnim mešetarima nisu bili dovoljni, nego su u izmjene i dopune Prostornog plana ubačena i dva dodatna člana, po kojima svako zemljište može vrlo lako može postati građevinsko zemljište, bez obzira na prvobitnu namjenu. To će otvoriti širok prostor mešetarima i stvoriti niz problema u našem okolišu i vodosnabdijevanju. U zaključku nas premijer uvjerava da Vlada sluša glas građana i ozbiljnih NVO. Glas građana je premijeru i Vladi KS toliko bitan da su glavnu javnu raspravu o izmjenama Prostornog plana oglasili svega dva radna dana ranije, a premijer je, nakon što je održao uvodni govor, smjesta napustio prepunu salu, ne saslušavši niti jedan glas građana. Niti jedna od mnogobrojnih tada upućenih primjedbi građana nije ni razmatrana, jer organizator tj. Vlada Kantona nosiocu izrade Prostornog plana nikad nije dostavila zapisnik", navodi se u saopćenju.

Poručuju da što se pak tiče, "ozbiljnih NVO", za razliku od npr. kantonalnog natječaja za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama iz oblasti zaštite okoliša, gdje se redovno javlja nekoliko desetina udruženja, ovoga puta niko osim Udruženja “Eko akcija” nije našao za shodno da pošalje pisane komentare na izmjene tako bitnog dokumenta po naš okoliš, kao što je to Prostorni plan KS.

"To važi i za, po premijerovim kriterijima ozbiljne NVO, inače hibride privatnih konsultantskih biznisa i udruženja. Kako ni oni nisu poslali nikakve komentare, niije jasno čije komentare je Vlada usvajala, osim vlastitih. Iako premijer smatra da se miješamo u sve, ne smatramo ipak da smo kompetentni baviti se već zabrinjavajućom navikom premijera da suštinu problema izbjegava koncentrisanjem na lični profil aktivista, pri čemu u pravilu zaboravlja vlastitu irelevantnu diplomu i oskudno profesionalno iskustvo za odgovornu funkciju koju obavlja. Vjerujemo međutim da postoje stručna lica ili barem ozbiljne nevladine organizacije po mjeri premijera, koje mu mogu pomoći da prevaziđe ove poteškoće i fokusira se na svoju službenu zadaću", zaključuju iz Udruženja "Eko akcija".

Duža verzija reagovanja "Eko akcije", sa svim referencama, nalazi se na ovom linku.