Ministarstvo sigurnosti BiH
0

Reagovanje ministra Sadovića

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović zahtijeva od svih policijskih agencija da se efikasno suprotstave i spriječe svaku namjeru izvršenja krivičnog djela terorizma, tako što će prikupiti čvrste, neoborive dokaze i uhapsiti počinioce.

"Umjesto medijskog paradiranja čelni ljudi,odnosno direktori policija trebaju poduzimati efikasne policijske akcije u borbi protiv svih vrsta terorističkih prijetnji.

U službenim izvještajima u vezi sa stanjem sigurnosti u BiH koje su Ministarstvu sigurnosti dostavili MUP Republike Srpske i Federalna uprava policije uopće se ne spominju podaci u vezi s terorizmom, o čemu su gospoda Miletić i Čađo poslije davali izjave u medijima", izjavio je večeras ministar Sadović za Fenu.

On ističe da borba protiv terorizma uopće nije prioritet entitetskih MUP-ova jer se apsolutno ne navode bilo kakvi podaci o tome u službenim izvještajima. "Zašto njih dvojica kriju te podatke od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH to samo oni znaju, ali to sakrivanje podataka sigurno nije u skladu s propisima i obavezama koje imaju", ističe Sadović.

"Čađi bi bilo bolje da njegova policija uhapsi osumnjičenog Milovanovića za ubistvo zagrebačkog novinara Pukanića, koji im je 'pobjegao ispred nosa', iako su godinama znali da živi u RS-u i da su za njim raspisane brojne Interpolove potjernice. Čađo bi trebao da se pozabavi i brojnim neriješenim ubistvima širom RS-a koji po načinu izvršenja sliče terorističkim", smatra Sadović.

Sadović ističe i to da se ministar Čađo treba pozabaviti i kriminalnim radnjama zaposlenih u MUP-u RS-a koji su omogućili masovnu krađu identiteta, odnosno, zloupotrebu identifikacionih dokumenata, ličnih karata, koje su izdate opasnim kriminalcima u BiH, ali i u inozemstvu.

"Ako Čađo misli da će neosnovanim napadima na druge odvući pažnju s vlastitih propusta onda se vara", izjavio je ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović za Fenu.