Komšić o presudi Jurišiću
0

"Reagirati na principu reciprociteta"

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, za Sarajevo-x.com rekao je da je presuda Iliji Jurišiću sramotna, da je donesena bez ijednog dokaza, da predstavlja političko suđenje i politički progon nevinog čovjeka.

"Najbolje bi bilo kada bi naši pravosudni organi reagirali po principu reciprociteta. Naprimjer, po krivičnoj prijavi protiv Dobrice Ćosića koja već postoji. Nažalost, znajući kako naši organi rade siguran sam da se to neće desiti", rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, pridružio se reakcijama i najoštrije osudio politički proces srbijanskog režima protiv Ilije Jurišića i skandaloznu presudu beogradskog suda u ovom slučaju.

"Ova presuda potvrđuje da je osnovni cilj političkog rukovodstva Srbije da izjednači ulogu Srbije i drugih zemalja u regiji koje su na svojim teritorijama vodile odbrambenu borbu od srbijanske agresije. Šta više, hapšenje Ilije Jurišića, njegov zatvorski tretman u neljudskim uslovima, tok suđenja i izrečena kazna potvrđuju kontinuitet politike Srbije prema Bosni i Hercegovini koju je započeo Slobodan Milošević", stoji u saopćenju Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je stoga pozvao sve nadležne organe Bosne i Hercegovine, uključujući MVP BiH, Ministarstvo pravde BiH, te Ministarstvo sigurnosti BiH, da pruže svu neophodnu pomoć Jurišiću te da udvostruče napore usmjerene ka zaštiti interesa svih drugih bh. građana koji su učestvovali u odbrani od agresije. Silajdžić također još jednom poziva te bh. građane da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Srbiju.