BiH
0

Reagiranje u SAD na smrt Miloševića

FENA
Američki elektronski mediji, vijest o smrti bivšeg predsjednika Savezne republike Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića nisu propratili uz komentare ili bilo kakve podrobnije analize.

Iako je na većini televizijskih stanica to bila prva vijest, uglavnom je emitirana uz podsjećanje ko je Milošević bio, i zbog čega mu se sudilo u Haškom Tribunalu.

Štampani mediji su, međutim, više pažnje posvetili Miloševićevoj smrti. "Njujork tajms" je u članku ocjenio da je Milošević bio odgovoran za niz ratova koji su harali Balkanom, dodajući da je on za 13 godina "svoje vladavine učinio šta ni Hitler ni Staljin nisu uspjeli". "Tada je Jugoslavija počela putovanje u niz ratnih sukoba u kojima je poginulo više od 200.000 ljudi" naveo je "Njujork tajms".

"Vašington tajms" o Miloševiću piše na sličan način, prenoseći reakcije porodice žrtava na vijest o njegovoj smrti.

List također podsjeća na događaje na Kosovu i Metohiji, etničko čišćenje Albanaca, NATO bombardovanje, ocjenjujući da je Milošević bio glavni krivac za ta događanja.

Međutim, u članku "Vašington tajmsa" se također izražava iznenađenje reakcijama i tugom koju je smrt Slobodana Miloševića izazvala u Beogradu, kao i činjenicom da je nacionalna Televizija odlučila da emitira isključivo klasičnu muziku u pauzama između vijesti.

"Los anđeles tajms" također piše o Miloševićevom putu do vlasti, godinama koju su Balkan odvele u niz krvavih sukoba, promjenama 5. oktobra i Miloševićevom suđenju u Haagu.

Iako je u nekim od američkih medija Milošević nazivan "balkanskim kasapinom" oni ipak podsjećaju da se Haški tribunal sada nalazi pred problemom jer je nekoliko nedelja ranije odbio da mu dozvoli da ode na liječenje u Rusiju.

Mediji su također izrazili interesiranje za rezultate istrage koja će biti sprovedena u Tribunalu. Jedina zvanična reakcija američke administracije stigla je iz Stejt departmenta, u vidu saopćenja iz koga je izražena nada da će Srbija sada biti na putu ka miru, prosperitetu i evroatlanskim integracijma.

Kako su prenijeli američki mediji, predsednik Džordž Buš je obavješten o Miloševićevoj smrti, ali u prvi mah nije želio da to komentira.