{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reagiranje OSCE-a na izvještaje o novim sankcijama izrečenim političkim strankama od CIK-a

F
15.8.2007. u 18:40
0
0
Reagiranje OSCE-a na izvještaje o novim sankcijama izrečenim političkim strankama od CIK-a
0
Reagiranje OSCE-a na izvještaje o novim sankcijama izrečenim političkim strankama od CIK-a
Centralna izborna komisija BiH (CIK) je zatražila od Misije OSCE-a u BiH analizu ili uporedni pregled pravnih rješenja za finansiranje političkih stranaka u drugim zemljama, saopćeno je iz Misije OSCE-a povodom nedavnih novinskih izvještaja na tu temu.
U svom odgovoru Misija OSCE-a u BiH nije spomenula, niti potvrdila, pravilnost CIK-ove odluke koja se odnosi na sankcije izrečene pojedinim političkim strankama, naglašava se u saopćenju.

Dodaje se da Misija OSCE-a nije ni izjavila da su donacije i prilozi političkim strankama iz inozemstva zabranjeni u većini zemalja, u Evropi i u svijetu. Misija OSCE-a u BiH je, umjesto toga, dala CIK-u dva dokumenta Vijeća Evrope o ovom pitanju: Smjernice i izvještaj o finansiranju političkih stranaka i Mišljenje Venecijanske komisije o zabrani finansijskih doprinosa političkim strankama iz inozemnih izvora.

- Oba ova dokumenta daju koristan pregled informacija koje se odnose na pitanje dozvoljenih izvora finansiranja političkih stranka u drugim zemljama, naročito onih u Evropi. Ovaj izvještaj, koji je izdala Venecijanska komisja, ukazuje da se pravila značajno razlikuju od zemlje do zemlje, navodi u saopćenju,

Kao što se to ističe i u pismu Misije upućenom CIK-u, ne postoji jedan ispravan način kako se baviti pitanjem finansiranja političkih stranaka. Praksa i mišljenja o ovom pitanju se razlikuju širom Evrope i u velikom dijelu svijeta. U krajnjem slučaju, svaka zemlja razvija sistem koji najbolje odgovara njenim specifičnim potrebama i ciljevima. U zaključku se navodi da će to isto morati uraditi i Bosna i Hercegovina.

Misija OSCE-a u BiH je zadovoljna s činjenicom da je Međuresorna radna grupa počela s radom na nacrtima amandmana na Izborni zakon, Zakon o finansiranju političkih stranki i Zakon o sukobu interesa. Rad ove Grupe je od vitalnog značaja jer je reguliranje finansiranja političkih stranaka od ključne važnosti za osiguranje jednakih uvjeta djelovanja svih kandidata u izbornoj utrci, a koje, na kraju, daju glasačima u Bosni i Hercegovini širi izbor, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: