O učešću građana
1

RCC na šestom Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana: Uloga civilnog društva je potcijenjena

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Šesti Forum civilnog društva Zapadnog Balkana koji je organizirao Evropski ekonomsko-socijalni odbor (EESC) u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju (RCC) otvoren je danas u Sarajevu.

"Za snažnu i uspješnu ekonomiju potrebno je snažno i vitalno civilno društvo. Civilno društvo mora imati pravo glasa kada se radi o reformisanju i razvoju naših društava", rekao je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović na otvaranju Foruma.

Dodao je kako postoje mnogi dokazi koji ukazuju na to da se uloga civilnog društva na Zapadnom Balkanu još uvijek potcjenjuje te istakao kako svi imaju koristi od osnaženog, proaktivnog i nezavisnog civilnog društva.

"U ovom kontekstu, sretan sam što vidim da je Forum civilnog društva Zapadnog Balkana postao relevantna platforma za rad, koja olakšava civilni i socijalni dijalog unutar regije, doprinoseći tako procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana", rekao je.

Naglasio je da će RCC nastaviti da njeguje otvoren, transparentan i redovan dijalog sa civilnim društvom, promovišući tako učešće građana u izradi javnih politika.

Predsjednik EESC-a Georges Dassis rekao je da proces evropskih integracija ne podrazumijeva priključenje nekoj ekonomskoj organizaciji, nego učešće u jednom tijelu zasnovano na solidarnosti, uz garantiranje svih oblika sloboda - slobode izražavanja, kretanja, govora itd. Dodao je da EESC podržava članstvo svih evropskih zemalja u EU, uključujući ovu regiju.

"Što su snažnija civilna društva unutar i izvan Evrope, snažnije su i demokratske institucije. Isto se odnosi i na Zapadni Balkan," naglasio je Olaf Deussen, savjetnik za ljudska prava pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini. Istakao je kako EC ohrabruje vlade da uključe civilno društvo i da im pruže podršku u izgradnji kapaciteta.

Najvažnije teme na dnevnom redu 6. izdanja Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana su uloga organizacija civilnog društva u promoviranju održivog rasta i zapošljavanja, migracije na Zapadnom Balkanu, sloboda izražavanja i medija te prava i osnaživanje žena.

Na Forumu se okupilo preko 100 predstavnika civilnog društva iz EU i sa Zapadnog Balkana te predstavnici institucija EU, međunarodnih organizacija i vlada iz regije. Od učesnika se očekuje da se usaglase i usvoje finalnu izjavu sa preporukama organizacija civilnog društva u vezi sa temama o kojima se raspravljalo na Forumu.

Mogućnost da civilno društvo doprinese Berlinskom procesu otvorena je na Forumu civilnog društva u Beču (2015.), u čijoj organizaciji je učestvovao RCC – a ta inicijativa je nastavila svoju evoluciju i postala sastavni dio Berlinskog procesa. Danas su organizacije civilnog društva iz regije zastupljene u ovom procesu i imaju mogućnost da daju direktan doprinos i sarađuju sa relevantnim vladama na pripremi preporuka.