GV Grada Sarajeva
0

Razrješenje dužnosti Lidije Korać

FENA
Lidija Korać
Lidija Korać
Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva bit će održana danas, a trebala bi početi u 10 sati.

Vijećnici će danas i zvanično biti obaviješteni o prestanku mandata vijećnice Lidije Korać, a njen mandat trebao bi biti dodijeljen Vedrani Vikić.

Naime, Centralna izborna komisija BiH utvrdila je da je Lidija Korać u sukobu interesa, a CIK je donio i Odluku kojom joj se zabranjuje kandidiranje na bilo koju političku poziciju u trajanju od četiri godine.

U skladu s ovom odlukom Lidija Korać trebala bi biti razriješena dužnosti predsjedavajuće Komisije za izbor i imenovanje GV, a za novog predsjedavajućeg predložen je Ferid Buljubašić.

Lidija Korać trebala bi danas biti razriješena i dužnosti zamjenice predsjedavajuće Komisije za međunarodnu saradnju GV Grada Sarajeva, a za novu zamjenicu trebala bi biti imenovana Vedrana Vikić.

Vijećnici će danas razmatrati Prijedlog Odluke o razrješenju Naila Gajevića, člana Komisije za Statut i akta GV Grada Sarajeva, i Prijedlog odluke o izboru novog člana za kojeg je predložen Mirsad Šabaredžović.

Gradskom vijeću bit će predloženo razrješenje dužnosti Gajevića i na mjestu člana Komisije za drugostepeno upravno rješavanje.

Vijećnici će razmatrati i Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" Juanu Marii Tintoreu.

Pred vijećnicima će se naći i tri prijedloga odluka o pristupanju izradi regulacionog plana i to za "Park-šuma Mojmilo", "Ciglane" i "Ahatovići".

Odluka o preusmjeravanju sredstva u budžetu naći će se na dnevnom redu današnje sjednice, a radi se o milion KM koja su prvobitno bila planirana za gradsku RTV.

Na dnevnom redu sjednice je i nekoliko izvještaja i informacija o kojima će se vijećnici izjašnjavati.