BiH
0

Razriješen dužnosti federalni tužilac

Sarajevo-x.com
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu tuženog Branimira Rončevića, tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, kao neosnovanu, i potvrdilo Odluku Drugostepene disciplinske komisije, kojom je razriješen od dužnosti.

Tuženi je putem svog punomoćnika protiv drugostepene odluke blagovremeno izjavio žalbu VSTVBiH kao cjelini zbog povrede pravila postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, pogrešne primjene materijalnog prava i odluke o izrečenoj disciplinskoj mjeri, s prijedlogom da VSTVBiH uvaži žalbu i pobijanu odluku preinači na način da odbije tužbu u cijelosti ili da pobijanu odluku preinači i tuženom izrekne blažu disciplinsku mjeru.

Razmatrajući žalbene navode tuženog izjavljene u žalbi na odluku Drugostepene disciplinske komisije u pogledu povrede odredaba parničnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, VSTVBiH je nakon uvida u prvostepeni i drugostepeni spis, i sveobuhvatne rasprave ocijenio da je prvostepeni disciplinski postupak proveden pravilno i u skladu sa Zakonom o VSTVBiH, a što je Drugostepena disciplinska komisija u žalbenom postupku pravilno potvrdila.

VSTVBiH je razmatrao pobijanu odluku o izrečenoj disciplinskoj mjeri i zaključio da je disciplinska mjera razrješenje od dužnosti srazmjerna težini počinjenog disciplinskog prekršaja za koji je tuženi oglašen odgovornim odlukom Prvostepene, a zatim i Drugostepene komisije, te stepenom prekršajne odgovornosti tuženog. Pri razmatranju ovog žalbenog prigovora, VSTVBiH je cijenio i opšte olakšavajuće okolnosti na strani tuženog, ali zbog ozbiljnosti i težine počinjenog prekršaja te okolnosti nisu mogle imati uticaja na izrečenu disciplinsku mjeru.

Donošenjem ove odluke, tuženom je prestao mandat 07.02.2008. godine i odluka je konačna, s tim da tuženi može pokrenuti sudski postupak preispitivanja ove odluke pred Sudom BiH.