BiH
0

Razriješen dužnosti direktor Direkcije robnih rezervi Federacije BiH

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković danas je saopćio novinarima da je razriješen dužnosti direktor Direkcije robnih rezervi Federacije BiH Hrvoje Dragoja zbog propusta u rukovođenju ovom institucijom.

Vlada FBiH je u zatvorenom dijelu sjednice u Sarajevu obavila raspravu o izvještajima federalnih uprava u vezi s kontrolom rada Direkcije za robne rezerve.

-Zaključeno je da se razriješi dužnosti direktor Direkcije robnih rezervi Federacije BiH Hrvoje Dragoje i da se u roku u sedam dana imenuje vršilac dužnosti koji će biti imenovan na 60 dana, a parelelno s tim će biti pokrenuta procedura javnog konkursa za izbor novog direktora – kazao je Branković.

Uporedo s tim ići će procedura donošenja novih zakona o robnim rezervama i zakona o kontroli cijena u Federaciji BiH.

Drugi zaključak, prema Brankovićevim riječima, odnosio se na zaduženja federalnim institucijama kada je u pitanju utvrđivanje drugih vrsta odgovornosti shodno utvrđenim nadležnostima.

-Posebna Vladina komisija će utvrditi materijalne i nematerijalne štete nanesene Federaciji i u tom smislu će krenuti u pravcu utuženja radi namirenja nanesene, prije svaga materijalne štete Vladi Federacije – kazao je Branković.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva i Upravu inspekcije da putem Zavoda za javno zdravstvo, a radi zaštite zdravlja građana FBiH pokrene opsežne aktivnosti utvrđivanja zdravstvene ispravnosti osnovnih životnih namirnica u svim mjestima gdje su ukladištene, bez obzira na to da li su u skladištima javnih institucija ili privatnih trgovačkih kompanija koje se bave njihovim prometom.

-Funkcionisanje Direkcije robnih rezervi otvorilo je pitanje funkcionisanja i drugih institucija i pokazuje koliko su te institucije trošne, te koliko posla treba obaviti da bi se institucije reformisale s ciljem zaštite interesa građana Federacije –kazao je Branković.