OHR
0

Razočarenje neodržavanjem sjednice Vijeća ministara

SRNA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Za OHR je razočaravajuća činjenica da Vijeća ministara BiH danas nije održao sjednicu na kojoj je trebalo da se razgovara o brojnim važnim pitanjima, izjavila je Srni portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

"OHR nema informaciju zašto bošnjački ministri nisu došli na današnju sjednicu. Međutim, ako postoje neka neriješena pitanja između stranaka, vladajuća koalicija mora ta pitanja razriješiti kako bi zemlja mogla krenuti naprijed", istakla je Radetićeva.

Za danas najavljena sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je, između ostalog, trebalo da bude razmatrano imenovanje čelnih ljudi više agencija, nije održana zbog odsustva bošnjačkih ministara, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

"Nismo imali kvorum.  Nije bilo nijednog ministra iz bošnjačkog naroda", rekao je Špirić novinarima, ocijenivši da je riječ o direktnoj opstrukciji.

Špirić je naveo da to potvrđuje i obrazloženje ministra odbrane Selme Cikotića dato generalnom sekretaru Vijeća ministara.

"Ministar Cikotić obavijestio je generalnog sekretara da je dobio nalog partije (SDA) da ne prisustvuje sjednici, što znači da bojkotuje rad Vijeća ministara", istakao je Špirić.

Ministar za ljudska prava Safet Halilović nalazi se na službenom putu, dok je neposredno prije sjednice Savjeta ministara BiH okončana procedura smjene ministra bezbjednosti Tarika Sadovića.
Agencija za državnu službu BiH trebalo je da na današnjoj sjednici iznese mišljenje i listu uspješnih kandidata za direktora Direkcije za evropske integracije, a bilo je predviđeno i da ministri razmatraju i izvještaj Komisije za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i prijedlog odluke o potvrdi imenovanja generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije.