Zlatko Hadžiomerović
0

"Razočaran sam Lajčakovim odgovorom"

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Predsjednik Općinskog odbora SDA Stolac Zlatko Hadžiomerović izjavio je danas za Fenu da je razočaran kao čovjek i kao građanin odgovorom visokog predstavnika Miroslava Lajčaka na njegovo pismo u kojem ga poziva da pomogne u rješavanju problema u Srednjoj školi Stolac, u kojoj učenici završnog razreda bošnjačke nacionalnosti još nisu dobili svjedočanstva.
  • Samo sam ga zamolio da nam pomogne da se riješi problem sa Srednjom školom Stolac, a nisam u pismu navodio druge velike probleme s kojima se više od decenije susrećemo: dva doma zdravlja, jednonacionalna imena ulica, nepoštivanje odredbi o konstitutivnosti naroda, jednonacionalni upravni odbori, zapošljavanje u organima uprave, naveo je Hadžiomerović.

On smatra da su 1998. godine, kada je OHR izgubio interes za Stolac, rješenja brojnih problema nehrvata ostala "zakovana".

Komentirajući Lajčakovu poruku da je u Stocu potreban dogovor između vladajućih stranaka, Hadžiomerović ga poziva da pokaže kako to učiniti u općini u kojoj se više od decenije provodi diskriminacija prema nehrvatima u mnogim segmentima.

Lajčak je, također, naveo da nije on taj koji treba rješavati probleme. Hadžiomerović zato postavlja pitanje gdje je ta adresa na koju se mogu obratiti da se ispoštuju zakonitosti u Stocu.

Odgovarajući na Lajčakovu tvrdnju da je plaćen za ono što radi, Hadžiomerović uzvraća da posao u stranci obavlja volonterski, bez ijedne KM naknade "za razliku od brojnih domaćih i međunarodnih političara koji svoje usluge debelo naplaćuju".

S obzirom na to da ovaj posao radi volonterski, Hadžiomerović poručuje da će odmah podnijeti ostavku ako visoki predstavnik riješi problem u Stocu, "jer kao političar volonter neću imati više razloga da se bavim ovim stvarima".

  • Pitam se da li smo poremetili planove nekih moćnika što smo se u ovolikom broju vratili u svoje domove, te se nametnuli kao nezaobilazan faktor. A problemi se stalno usložnjavaju, izjavio je Feni predsjednik OO SDA Stolac Zlatko Hadžiomerović.