FTV
0

Raznovrsni sadržaji u ramazanskom programu

Sarajevo-x.com
Federalna televizija svakog Ramazana posebno producira ramazanski program i u skladu sa praksom, i ove godine će prikladnim programom obilježiti ovaj mjesec.

Halid Rifatbegović autor je dokumentarne emisije "Obnova džamija obnova povratka", emisije koja govori o obnovi džamija u Hercegovini, koje su garant povratka i opstojnosti Bošnjaka na tim prostorima. "Da ne bi džamije narod ode" je dokumentarna emisija koja govori o značaju džamije u Gunji, Republika Hrvatska, džamije koja je bila i ostala centar okupljanja Bošnjaka u ovom dijelu Slavonije.

Halid Rifatbegović također je autor emisije "Gornjepodrinjske hair vode". Voda ima veliki značaj u Islamu, i sam Kur'an joj pridaje mnogo pažnje. To je jedan od razloga zbog čega i Bošnjaci generacijama iza sebe ostavljaju hair česme.

Nedim Hrbat autor je emisije "Pohod Ajvatovici", u kojoj pratimo pohođenje Ajvatovici, 499. po redu. Ajvatovica je najveće dovište muslimana na Balkanu, i danas predstavlja najveću vjersko kulturnu manifestaciju u Bošnjaka, manifestaciju koja podrazumijeva i vjerski ali i sekularni, religijski ali i kulturno politički obzir.

Nedim Hrbat također je autor emisija "Put do tekije" i "Put derviša", dokumentarnih emisija u kojima nas šejh Hadžimejlić upoznaje sa kapima u moru tesavvufa.

Budući je mjesec Ramazan mjesec Kur'ana jer je u njemu započelo objavljivanje ove Božije Knjige, FTV emituje i emisiju "Čuvari Kur'ana", autora Nedima Hrbata, u kojoj predstavljamo sestre - obje hafize.

Mahmut Latifić autor je emisije "Livanjske džamije".

Osim ovih sadržaja preporučujemo i magazin "Mozaik religija", u cjelosti posvećen mjesecu Ramazanu, koji specijalno od ovog Ramazana emitujemo sa novim dizajnom. Urednik magazina je Nedim Hrbat, a kao i proteklih godina magazin se emituje subotom u starom terminu.

Tokom mjeseca Ramazana Federalna televizija će u svom programu naznačiti vrijeme iftara, saopšteno je iz ove TV kuće.