{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Razmotriti mogućnost glasanja putem interneta

S
28.5.2011. u 12:47
0
2
Razmotriti mogućnost glasanja putem interneta
0
Razmotriti mogućnost glasanja putem interneta
Učesnici Međunarodne konferencije "Opšti izbori 2010. - izazovi i perspektive", koja je danas završena u Neumu, zaključili su da je potrebno razmotriti mogućnost glasanja putem interneta, za početak kao eksperiment i to za birače koji glasaju van zemlje, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.
Na konferenciji je zaključeno da je certifikat o uspješno završenoj obuci za člana biračkog odbora potrebno koristiti kao opšti uslov za rad u biračkom odboru, a u izbornoj godini treba uvesti posebne edukacije za imenovanje članova biračkih odbora, propisati sankcije za političke subjekte za koje se utvrdi trgovanje mjestima u biračkom odboru, kao i u slučaju kada se utvrdi da je član biračkog odbora učinio povredu izbornih pravila, a predložen je od tog političkog subjekta.


U saopštenju se navodi da su učesnici konferencije zaključili da je potrebno prebrojavanje glasačkih listića i utvrđivanje izbornih rezultata vršiti centralizovano (na jednom mjestu) za cijelu opštinu kao izbornu jedninicu, s tim da bi više opština sa manjim brojem birača bilo uključeno u jedan takav centar, dograditi Jedinstveni informacioni sistem kako bi se obezbjedio pouzdan i zaštićen sistem povezanosti između centra za birački spisak, opštinske izborne komisije, CIK-a i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Projekat radnog naziva "Laptop na svakom BM-u" treba konkretizovati kako bi se omogućilo da se elektronski uvežu sva biračka mjesta sa CIK-om i, po mogućnosti, uspostaviti video nadzor na biračkom mjestu u smislu nadzora nad radom članova biračkih odbora, ali neugrožavajući tajnost glasanja.


Cilj konferencije, koju je organizovao CIK u saradnji sa Udruženjem izbornih zvaničnika BiH, je bio pružanje prilike svim mjerodavnim faktorima izborne administracije da iznesu svoja iskustva na proveođenju opštih izbora 2010. godine, a usvojeni zaključci bit će osnova inicijative CIK-a za izmjene izbornog zakonodavstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: