{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmjene između Univerziteta u Sarajevu i Vlade SAD-a

F
17.11.2008. u 12:20
0
3
Razmjene između Univerziteta u Sarajevu i Vlade SAD-a
0
Razmjene između Univerziteta u Sarajevu i Vlade SAD-a
U povodu Međunarodne nedjelje obrazovanja, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana konferencija o poboljšanju saradnje vlade SAD-a i Univerziteta u Sarajevu.
Na konferenciji je predstavljena serija akademskih programa razmjene vlade SAD-a namijenjenih studentima i nastavnicima ovog univerziteta.

Prorektor Univerziteta prof. dr. Hazim Bašić smatra da saradnja s vladom SAD-a kroz različite akademske programe nije na nivou na kojem bi mogla biti, kao i zainteresiranost studenata za njih.

Univerzitet u Sarajevu je najveći u državi s oko 50.000 studenata i oko 1.500 nastavnika i saradnika, te je profesor Bašić mišljenja da bi zbog takvog potencijala ova saradnja mogla biti znatno bolja i plodonosnija.

To se prije svega odnosi na saradnju vezanu za akademsku razmjenu i korištenje širokog spektra programa. Važni su i studijski boravci studenata i nastavnika, jednokratni odlasci, učenje na daljinu i drugi oblici saradnje na zajedničkim projektima.

Ataše za kulturu i obrazovanje u američkoj ambasadi u Sarajevu Ron Hawkins ukazao je na značaj razmjene studenata i nastavnika radi međusobnog upoznavanja i razumijevanja.

Govoreći o akademskim programima razmjene američke vlade, on je kazao da je njihov cilj promoviranje međusobnog razumijevanja odlaskom studenata i nastavnog kadra u SAD i obratno.

Hawkins je naveo da u SAD-u ima više od sedam hiljada univerziteta i koledža, podsjetivši zainteresirane studente iz BiH da, osim niza programa američke vlade, mogu aplicirati i na neke od ovih univerziteta.

Prema podacima američke ambasade, iz BiH je dosad bilo više od 500 stipendista američke vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: