Konferencija
0

Razmjene između Univerziteta u Sarajevu i Vlade SAD-a

FENA
U povodu Međunarodne nedjelje obrazovanja, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je održana konferencija o poboljšanju saradnje vlade SAD-a i Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji je predstavljena serija akademskih programa razmjene vlade SAD-a namijenjenih studentima i nastavnicima ovog univerziteta.

Prorektor Univerziteta prof. dr. Hazim Bašić smatra da saradnja s vladom SAD-a kroz različite akademske programe nije na nivou na kojem bi mogla biti, kao i zainteresiranost studenata za njih.

Univerzitet u Sarajevu je najveći u državi s oko 50.000 studenata i oko 1.500 nastavnika i saradnika, te je profesor Bašić mišljenja da bi zbog takvog potencijala ova saradnja mogla biti znatno bolja i plodonosnija.

To se prije svega odnosi na saradnju vezanu za akademsku razmjenu i korištenje širokog spektra programa. Važni su i studijski boravci studenata i nastavnika, jednokratni odlasci, učenje na daljinu i drugi oblici saradnje na zajedničkim projektima.

Ataše za kulturu i obrazovanje u američkoj ambasadi u Sarajevu Ron Hawkins ukazao je na značaj razmjene studenata i nastavnika radi međusobnog upoznavanja i razumijevanja.

Govoreći o akademskim programima razmjene američke vlade, on je kazao da je njihov cilj promoviranje međusobnog razumijevanja odlaskom studenata i nastavnog kadra u SAD i obratno.

Hawkins je naveo da u SAD-u ima više od sedam hiljada univerziteta i koledža, podsjetivši zainteresirane studente iz BiH da, osim niza programa američke vlade, mogu aplicirati i na neke od ovih univerziteta.

Prema podacima američke ambasade, iz BiH je dosad bilo više od 500 stipendista američke vlade.