Potpisan protokol
0

Razmjena podataka UIO BiH i crnogorske carine

FENA
U Podgorici je danas potpisan protokol o elektronskoj razmjeni podataka između Uprave carina Crne Gore i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Protokol su potpisali Miro Džakula, v.d. direktora UIOBiH, i Božidar Vuksanović, direktor Uprave carina Crne Gore, saopćeno je iz UIOBiH.

Dokumentom se uspostavlja sistematska elektronska razmjena podataka između strana ugovornica radi sprječavanja krijumčarenja i jačanja borbe protiv organiziranog kriminala, ubrzanja i olakšanja legalne trgovine i efektivnijeg korišćenja sistema za upravljanje rizikom.

Protokolom je utvrđen minimalni set podataka iz carinskih deklaracija za elektronsku razmjenu između dvije carinske službe i to pojedinačno za izvoz, tranzit i prazna drumska prijevozna sredstva, kao način razmjene podataka.

Džakula je izjavio da Crna Gora i BiH dijele opredijeljenost za saradnju u svim oblastima te naglasio da je Crna Gora jedan od značajnih vanjskotrgovinskih partnera naše zemlje.

“Kao carinske službe, čiji je zadatak i kontrola uvoza i izvoza robe iz naših zemalja, želimo da svim obveznicima koji posluju u skladu sa zakonskim propisima, u najvećoj mogućoj mjeri olakšamo poslovanje. S druge strane zajednički nam je cilj borba protiv svih oblika organiziranog kriminala i carinskih prevara. Iz ovih razloga danas potpisani protokol imat će za rezultat bolju kontrolu prometa robe i efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine“, rekao je Džakula.

Da je regionalna saradnja carinskih službi veoma značajna, ukazao je i Vuksanović i naglasio da ona treba da bude usmjerena na razmjenu informacija, zajedničke kontrole, izgradnju zajedničkih graničnih prijelaza čime će se uticati na suzbijanje i eliminiranje nelegalnih aktivnosti, jer je to jedan od preduvjeta za uspješnu i efikasnu borbu protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

Pored potpisivanja protokola tokom sastanka direktori Uprave carina Crne Gore i Uprave za indirektno oporezivanje BiH razgovarali su o pitanjima koja su bitna za unapređenje saradnje između carinskih službi radi postizanja efikasnije carinske kontrole, zajedničkih graničnih prijelaza i olakšanja legalne trgovine.