{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmjena iskustva BiH i Srbije u primjeni sporazuma o priznanju krivice

F
27.3.2008. u 11:16
0
0
Razmjena iskustva BiH i Srbije u primjeni sporazuma o priznanju krivice
0
Razmjena iskustva BiH i Srbije u primjeni sporazuma o priznanju krivice
U organizaciji Balkanskog projekta reforme pravosuđa, koji finansira kanadska vlada, danas je u Sarajevu počeo dvodnevni okrugli sto o temi "Sporazum o priznanju krivice u BiH i Srbiji".
Osnovni cilj ovog skupa je razmjena iskustava i izazova s kojima se susreće BiH u primjeni ovog pravnog instituta, dok predstavnike Srbije interesiraju najbolja rješenja jer je u ovoj državi institut sporazuma o priznanju krivice još u fazi prijedloga zakona.

Otpravnik poslova kanadske ambasade u BiH Bruce Steen je u uvodnom obraćanju kazao da je u sektoru vladavine zakona, uvođenje alternativnog rješavanja spora u sudski sistem povećalo efikasnost.

- Kao što smo rekli mnogo puta u prošlosti, pristup odgovornim i kompetentnim sudskim institucijama pomaže da se građanima garantira sigurnost, uz stvaranje okruženja za društveni, ekonomski i politički razvoj na Balkanu, rekao je on.

Predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović je ocijenio da je ovaj institut potpuno zaživio u sudskoj praksi u BiH, te da su iskustva pozitivna.

Govoreći o iskustvima iz prakse, Salihović je kazao da je Krivično odjeljenje Općinskog suda Sarajevo, iako najveće u BiH, u potpunosti ažurno, ali ovaj institut izuzetno pomaže u smislu što se ne mora voditi postupak.

- Ako stranke prihvate sporazum, onda imamo gotov predmet, rekao je on.

Salihović je, međutim, upozorio da je najveći problem Općinskog suda u Sarajevu u izvršenju krivičnih sankcija.

- To je problem izvršne vlasti, odnosno Federalnog ministarstva pravde, jer nemamo zakonskih kapaciteta, naglasio je.

Salihović je upozorio da je u Kantonu Sarajevu zbog toga što nema mjesta u zatvorima na slobodi 230 osoba koje trebaju ići na odsluženje kazne. Tempo prijema u zatvor je tri čovjeka mjesečno te je potrebno pet godina da se svi oni smjeste u zatvor.

- Država se ovdje mora uključiti. Ne možemo dozvoliti da u ovom segmentu izvršna vlast kasni za sudom pet godina, rekao je predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: