{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmjena iskustva BiH i Srbije u primjeni sporazuma o priznanju krivice

F
27.3.2008. u 11:16
0
0
Razmjena iskustva BiH i Srbije u primjeni sporazuma o priznanju krivice
0
Razmjena iskustva BiH i Srbije u primjeni sporazuma o priznanju krivice
U organizaciji Balkanskog projekta reforme pravosuđa, koji finansira kanadska vlada, danas je u Sarajevu počeo dvodnevni okrugli sto o temi "Sporazum o priznanju krivice u BiH i Srbiji".
Osnovni cilj ovog skupa je razmjena iskustava i izazova s kojima se susreće BiH u primjeni ovog pravnog instituta, dok predstavnike Srbije interesiraju najbolja rješenja jer je u ovoj državi institut sporazuma o priznanju krivice još u fazi prijedloga zakona.

Otpravnik poslova kanadske ambasade u BiH Bruce Steen je u uvodnom obraćanju kazao da je u sektoru vladavine zakona, uvođenje alternativnog rješavanja spora u sudski sistem povećalo efikasnost.

- Kao što smo rekli mnogo puta u prošlosti, pristup odgovornim i kompetentnim sudskim institucijama pomaže da se građanima garantira sigurnost, uz stvaranje okruženja za društveni, ekonomski i politički razvoj na Balkanu, rekao je on.

Predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović je ocijenio da je ovaj institut potpuno zaživio u sudskoj praksi u BiH, te da su iskustva pozitivna.

Govoreći o iskustvima iz prakse, Salihović je kazao da je Krivično odjeljenje Općinskog suda Sarajevo, iako najveće u BiH, u potpunosti ažurno, ali ovaj institut izuzetno pomaže u smislu što se ne mora voditi postupak.

- Ako stranke prihvate sporazum, onda imamo gotov predmet, rekao je on.

Salihović je, međutim, upozorio da je najveći problem Općinskog suda u Sarajevu u izvršenju krivičnih sankcija.

- To je problem izvršne vlasti, odnosno Federalnog ministarstva pravde, jer nemamo zakonskih kapaciteta, naglasio je.

Salihović je upozorio da je u Kantonu Sarajevu zbog toga što nema mjesta u zatvorima na slobodi 230 osoba koje trebaju ići na odsluženje kazne. Tempo prijema u zatvor je tri čovjeka mjesečno te je potrebno pet godina da se svi oni smjeste u zatvor.

- Država se ovdje mora uključiti. Ne možemo dozvoliti da u ovom segmentu izvršna vlast kasni za sudom pet godina, rekao je predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: