Gusinje, Rožaje i Petnica
125

Razmjena iskustava: Delegacija Općine Ilidža boravila u posjeti Crnoj Gori

S.H.P.
Delegacija Općine Ilidža, predvođena načelnikom Senaidom Memićem, boravila je 5. i 6. septembra u službenoj posjeti opštinama Gusinje, Rožaje i Petnica u Crnoj Gori gdje je potpisan Sporazum o zajedničkoj saradnji.

Kako su kazali iz Općine Ilidža potpisivanje ovog sporazuma dodatno je produbilo već prijateljske odnose između naroda s ovih područja, te da predstavlja važan iskorak radi građana triju opština Crne Gore koji su svoj dom pronašli u Bosni i Hercegovini, i to na području općine Ilidža.

"Posjeta je organizovana na inicijativu udruženja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka predvođeni Ismetom Ramčilovićem. Prvobitni cilj posjete prijateljskim opštinama Crne Gore je sagledavanje problema sa kojima se susreću, a u kojima im Općina Ilidža može pomoći. Polazeći isključivo od ideje jednakosti i istinske solidarnosti među narodima, ove tri opštine i Ilidže, a sve u cilju stvaranja uvjeta i razmjene iskustva dobre prakse cjelokupnog aparata javne uprave, rasta malih i opstanka velikih preduzeća te njihovu saradnju, unapređenje i kvalitetnu promociju turizma i naše kulturne baštine – na lokalnom nivou, kao i stvaranje uvjeta za veće investicije, organizirana je i posjeta ovim opštinama", stoji u saopćenju.

Tokom posjete Opštini Rožaje uslijedilo je i potpisivanje “Sporazuma o zajedničkoj saradnji” koji će ojačati tradicionalno dobru saradnju između Rožaja i Ilidže, te da će otvoriti mogućnosti za razmjenu iskustava i primjere dobre prakse. Na sastanku, koji je prethodio potpisivanju Sporazuma, zaključeno je da će čin potpisivanja sporazuma ojačati tradicionalno dobru saradnju između Rožaja i Ilidže.

"Prilikom prosjete opštini Gusinje, predsjednica Opštine Anela Čekić upriličila je sastanak na kojem je upoznala goste sa trenutnim stanjem u Gusinju, dok je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić predstavio potencijale općine, ističući da je Ilidža sa svojim brojnim investicijskim projektima, lokalna samouprava, koja je trenutno četvrta po razvoju u Federaciji BiH, ali da je treba dovesti na sam vrh tabela najboljih općina", stoji u saopćenju.

Prema riječima načelnika Memića dosadašnji pozitivni pomaci koje je općina postigla i koje tek treba poduzeti kako bi se učvrstio put koji vodi prema investicijama, zasigurno će dovesti Ilidžu na sami vrh najboljih općina u BiH. Dogovoreno je da delegacija ove opštine posjeti i Općinu Ilidža, gdje bi se razgovaralo o konkretnim vidovima saradnje iz oblasti privrede, sporta i kulture.

Opština Petnjica i njen predsjednik Opštine Samir Agović ugostili su šestog septembra delegaciju Općine Ilidža gdje je također potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji.

Ovim sporazumom će ove dvije lokalne zajednice razmjenjivati informacije, iskustva iz različitih područja djelovati i kroz zajedničke projekte te sagledati iskustva iz oblasti evropskih integracija, sa naglaskom na jačanje posvećenosti i uloge lokalnih zajednica na osnovama izgrađene prakse, u duhu i standardima metodologije zemalja EU.

U okviru svojih mogućnosti ove dvije lokalne zajednice radit će na jačanju svih grana privrede sa posebnom akcentom na turizam kao jednu od grana.Saradnja će se odnositi i na produbljivanje veza iz oblasti sporta i kulture.

Delegacija je posjetila Fabriku proizvodnje košulja “BIHOR” gdje su s rukovodstvom obišli postrojenje i čestitali na uspješnom poslovanju.

Podsjećamo, delegacija Općine Ilidža posjetila je prije dvije godine četiri općine u Srbiji, a ove godine tri u Crnoj Gori. Želja je da se uspostavi još bolja saradnja u sa općinama u FBiH i Republici Srpskoj kako bi primjere dobre prakse primijenila i u svom radu.