Donorska mreža KS
0

Razmislite o nužnosti doniranja organa

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Donorska mreža Kantona Sarajevo i Udruženje altruista "Dobro" danas su u Sarajevu nizom aktivnosti počeli obilježavanje mjeseca doniranja i transplantacije organa, s ciljem podizanja svijesti građana o nužnosti doniranja organa poslije smrti.

Ispred BBI centra organizirana je promocija donorske kartice, koju su zainteresirani građani mogli potpisati i dobiti informacije i materijale o transplantaciji organa.

Posjetitelji su mogli razgovarati i sa pacijentima koji čekaju na transplantaciju organa, kao i sa onima koji su takvu transplantaciju izvršili i dobili priliku za novi život zahvaljujući doniranom organu.

"Cilj ovakvih promocija je da razvijemo kolektivnu svijest građana o tome šta znači doniranje organa i pomoć bolesnim sugrađanima", pojasnila je predsjednica Donorske mreže Kantona Sarajevo i šef Klinike za hemodijalizu KCUS-a prof. dr. Halima Resić.

Upozorila je na prisutnu pandemiju bubrežnih bolesti, te na veliki porast pacijenata na dijalizi, kojih je samo u prošloj godini bilo 2.200.

U BiH je na listi čekanja za transplantaciju bubrega 600 bolesnika, a razlike u troškovima transplantacije organa u BiH i inozemstvu se kreću od 120.000 do 400.000 KM, što su za pacijente nedostižne sume.

U prošloj godini je u BiH izvršena samo jedna transplantacija bubrega.

Federalni zakon o transplantaciji organa, koji je nedavno usvojen u parlamentu, profesorica Resić ocjenjuje iznimno važnim.

"Moramo se konačno organizirati i krenuti sa kadaveričnim transplantacijama, jer smo po stopi kadaveričnih transplantacija na dnu, ispod Bangladeša", upozorila je.

Ističe kako je donorska kartica jedan vid provokacije, odnosno način da se građane podstakne na razmišljanje o nužnosti doniranju organa.

Gošća ovogodišnje promocije mjeseca doniranja i transplantacije organa je voditeljica Nacionalne transplantacijske koordinacije hrvatskog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Mirela Bušić.

U Hrvatskoj je u prošloj godini izvršeno 20 transplantacija srca, 65 jetre i 158 bubrega, a ova susjedna zemlja je i članica Evrotransplanta, međunarodne neprofitne organizacije koja se bavi dodjelom organa.

Stoga je istaknuto kako su dosadašnja iskustva Hrvatske u ovoj oblasti iznimno vrijedna za uspostavljanje sistema doniranja i transplantacije organa u BiH.