Parlament FBiH
0

Razmatrat će se (ne)izvršavanje mjera za metalce

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na današnjoj 25. sjednici u Sarajevu, mimo ranije najave su u dnevni red uvrstili raspravu koja bi trebalo da odgovori zašto nije došlo do realizacije mjera koje je u junu odobrio Parlament a odnose se na poboljšanje statusa radnika metalske, elektro i namjenske industrije u FBiH.

Parlamentarnu raspravu o tome zatražili su mnogi poslanici a zahtijevali su je i članovi sindikata metalaca te industrije tekstila, kože i obuće, čijih stotinjak članova protestuje na platou ispred zgrade u kojoj se odvija današnja sjednica, nezadovoljni što do realizacije ovih parlamentarnih zaključaka uopće nije došlo, iako su njima precizirani i određeni rokovi.

Resorni federalni ministar industrije Vahid Hećo optužio je određena parlamentarna tijela da su ona ta koja ne ispunjavaju obaveze precizirane ovim mjerama za unaprjeđenje statusa metalaca.

Hećo tvrdi da je Ministarstvo na čijem je on čelu jedino radilo na realizaciji mjera, a parlamentarni Odbor za rad optužio da nije informirao Parlament o realizaciji, što je ovaj odbor trebao da čini redovno.

Hećin istup bio je povod za burne reakcije više poslanika iz vladajuće garniture i opozicije.

Oni tvrde da Hećo neosnovano prebacuje krivicu na Parlament za neizvršavanje obaveza preciziranih utvrđenim mjerama.

Rasprava koja treba da odgovori na pitanje zašto do njihove realiazcije nije došlo treba tek da uslijedi.

U dnevni red ove sjednice Predstavničkog doma uvrštena je također mimo ranije najave informacija o stanju naftnih terminala u Federaciji.

Redovni prijedlog za razmatranje teksta budućeg zakona o reviziji budžetskih davanja za boračko-invalidsku zaštitu odobren je također većinom glasova.

Sjednica je u toku.