{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatranje izmjena Zakona o neratnim invalidima

F
12.2.2009. u 14:50
0
1
Razmatranje izmjena Zakona o neratnim invalidima
0
Razmatranje izmjena Zakona o neratnim invalidima
Izmjene federalnog zakona kojim se najavljuje smanjenje broja korisnika prava iz grupe takozvanih neratnih invalida razmatrat će 17. februara, na vanrednoj sjednici, Predstavnički dom Federalnog parlamenta nakon što ih je protekle sedmice odobrio Dom naroda.
Izmijenjeni zakon bi nalagao da na osnovu njega iz federalnog budžeta ubuduće budu finansirane samo invalidnine i ostale prinadležnosti stopostotnih i devedesetpostotnih neratnih invalida, a ne i korisnika ostalih grupa invalidnosti kao što je sada slučaj.

Ako to 17. februara odobri Predstavnički dom, Federalna vlada će iz budžeta FBiH izdvajati godišnje 106 miliona KM za implementaciju, obrazloženo je protekle sedmice iz njenih krugova.

Vlada se odlučila da Parlamentu inicira zakon s ovakvim izmjenama jer, kako je obrazložila, za implementaciju sadašnjeg izdvaja veliki dio novca iz federalnog budžeta i opet nema dobro riješen ovaj segment socijalne zaštite. Kad bi odgovorila svim aplikacijama, do kraja godine bi izdvojila oko trećine cijelog budžeta Federacije BiH, obrazlagao je protekle sedmice novinarima u Parlamentu resorni federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević.

Među sadašnjim korisnicima su i oni koji su prava ostvarili na osnovu starosti ili obolijevanja te osobe koje (nezakonito) ostvaruju prava i na osnovu drugih propisa u Federaciji BiH.

U međuvremenu apliciraju novi korisnici tako da ih je sada između 120.000 i 130.000, a zakon koji je trenutno na snazi, u vrijeme kad je donošen, projiciran je za oko 20.000 korisnika, napominju iz Vlade.

Otkako je Dom naroda protekle sedmice većinom glasova odobrio Vladinu namjeru, u javnosti u FBiH ispoljeno je nezadovoljstvo invalida s obrazloženjem da izostaje senzibilitet za jednu osjetljivu društvenu grupu. Iz Vlade, pak, odgovaraju da, naprotiv, žele da zbrinu najteže invalide kao kategoriju kojoj je to najpotrebnije i napominju da socijalnu brigu o građanima treba da ispolje i niži nivoi vlasti od federalnog.

Zbog odjeka s kojim je u javnosti dočekano prošlosedmično odobravanje ovih izmjena Zakona u Doma naroda, predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić u današnjoj izjavi Feni ne želi prejudicirati kako će se stvari odvijati kod poslanika tog doma.

Službeni naziv teksta čiju izmjenu predlaže Vlada je Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Da bi njegove izmjene stupile na snagu, moraju ih odobriti oba doma Federalnog parlamenta, u protivnom, neće stupiti na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: