{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatranje hitnih mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize

S
22.12.2008. u 16:46
0
0
Razmatranje hitnih mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize
0
Razmatranje hitnih mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize
Premijer Federacije BiH dr. Nedžad Branković sa zamjenikom premijera i federalnim ministrom kulture i sporta Gavrilom Grahovcem danas je u Vladi FBiH održao sastanak sa članovima Savjeta za ekonomsku politiku kojeg čine ekonomski eksperti i koji je Vlada FBiH osnovala u cilju osiguranja stručne pomoći u borbi protiv ekonomske krize.
Na sastanku su razmatrani Program mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize i unapređenja poslovnog ambijenta i Socijalni sporazum za period 2009. – 2010. godine koji su danas potpisani između Vlade, Udruženja poslodavaca i Sindikata i koji će naredne sedmice biti na raspravi u Parlamentu FBiH.

Članovi Savjeta su podržali namjere Vlade da u narednoj godini kroz konkretne mjere ublaži udare na privredu i standard građana. Ekonomski stručnjaci preferiraju smanjenje javne potrošnje, stimulaciju izvoza i pomoć privredi u tom segmentu, te zadržavanje nivoa zaposlenosti i otvaranje investicionih radova. Stručnjaci se slažu i u ocjeni da se hitnim mjerama Vlade mora osigurati socijalni mir kao i uticati ekonomskim mjerama na povećanu potrošnju građana. U tom cilju neophodno je ubrizgati finansijsku injekciju privredi od oko jedne milijarde KM.

Neophodne su efikasne i hitne mjere koje već u prvom polugodištu naredne godine treba implementirati kako bi se posljedice svjetske ekonomske krize maksimalno ublažile.

Sljedeći sastanak ovog foruma predviđen je polovinom januara sljedeće godine kada će se konkretnije razgovarati o mjerama iz Vladinog programa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: