PSBiH
0

Razmatranje događaja u SIPA-i nakon prijave protiv Dodika

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH danas je na posebnoj sjednici u Sarajevu raspravljala o samo jednoj tački dnevnog reda - razmatranje događanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) povodom informacija o podnošenju određenih materijala Tužilaštvu BiH.

Zajednička komisija konstatujući, nakon rasprave, da postoje indicije da stanje u SIPA-i nije dobro, te da bi produbljivanje takvog stanja imalo štetne posljedice, traži od direktora SIPA-e i Vijeća ministara da u roku od 15 dana podnesu izvještaj o stanju u ovoj agenciji s prijedlogom mjera za prevazilaženje takvog stanja, zaključak je koji je Komisija prihvatila nakon duže rasprave.

Posebna sjednica Zajedničke komisije održana je na zahtjev pojedinih članova komisije iz srpskog naroda nakon dostavljanja Tužilaštvu BiH izvještaja protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika i još 14 osoba iz RS-a.

Direktor SIPA-e Mirko Lujić je kazao da je on došao na sjednicu komisije misleći da će se raspravljati o stanju u SIPA-i.

  • Ako ćemo raspravljati o konkretnom slučaju molim vas nemojte o tome da raspravljamo, svako će to prihvatiti i tretirati kao pritisak. Disciplinski postupak protiv Lukača je pokrenut, ali teče. Drugo, postupak koji je eventualno pokrenut protiv mene nije u nadležnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu. To su potpuno dvije različite stvari, kazao je Lujić.

Dakle, dodao je on, disciplinski postupak protiv Lukača neće biti završen, u skladu sa zakonom i pravilnikom, najmanje za 30, 60, 90 dana.

  • Mislio sam da je današnja tema i tako sam dobio poziv za ocjenu stanja u SIPA-i. Volio bih da smo o tome krenuli razgovarati, nego da razgovaramo o konkretnom slučaju, kazao je Lujić.

Predložio je da se pripremi detaljan presjek, analiza stanja i problema u funkcioniranju SIPA-e s određenim prijedlozima za prevazilaženje tog stanja.

Član Zajedničke komisije Sulejman Tihić je kazao da je protiv toga da Zajednička komisija raspravlja o konkretnom slučaju jer smatra da to nije nadležnost komisije i da ona ne treba da razmatra pojedinačne slučajeve.

  • Mi možemo razmatrati generalno stanje u SIPA-i. Drago mi je da je i Lujić potvrdio isto tako da ne treba raspravljati o pojedinačnom slučaju, da treba prepustiti internim organima u SIPA-i da taj slučaj, pitanje tog postupka eventualno dovrše, kazao je Tihić.

Tokom diskusije čulo se mišljenje pojedinih članova komisije da je ovo pokušaj da se stvari koje se tiču pravosuđa i rada policijskih agencija u BiH dignu na politički nivo, što nije dobro.

Bilo je i prijedloga da se sačeka da se završi postupak koji se vodi unutar SIPA-e te da ne treba prejudicirati stvari.

Član komisije Slobodan Šaraba je postavio pitanje postojanja paralelnih sistema ističuči da su oni, ukoliko postoje, jako opasni.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Branko Zrno je nakon sjednice kazao novinarima da je jasno bilo već u početku "da iz ove situacije ne možemo izaći jer ne posjedujemo dovoljno dokumentacije, a bez nje argumentiran razgovor nije moguć".

Zbog toga smo, dodao je on, išli na ovaj zaključak da se zatraži od SIPA-e i Vijeća ministara kompletan izvještaj o stanju u SIPA-i - problemima, svemu što koči i ovu agenciju ne čini efikasnom i prijedlogom mjera za prevazilaženje postojeće situacije.