Posebna sjednica NSRS
0

Razmatranje budžeta RS u visini od 1,6 mlrd. KM

FENA
Nacrt budžeta RS-a za 2010., koji je projektovan u istom iznosu kao i ovogodišnji rebalans, milijardu i 600 miliona KM, bit će razmatran danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS u Banjoj Luci.

Entitetska vlada planirala je smanjenje zarada zaposlenih u upravi za 10 posto, policiji i prosvjeti za tri posto i to za njih samo za prvih šest mjeseci ove godine, dok bi se zarade ministara, njihovih pomoćnika i načelnika odjeljenja umanjile za 15 posto.

Predstavnici sindikata uprave, obrazovanja, policije i pravosuđa RS-a ne prihvataju najavljeno smanjenje plaća za radnike u tim oblastima te pozivaju Vladu da ne osniva u 2010. pet do šest novih agencija u RS-u čime će se uštedjeti oko 11,5 od 16 miliona KM koliko bi trebalo da se dobije smanjenjem njihovih zarada.

Ukoliko Vlada prihvati taj zahtjev, ova četiri sindikata spremna su na kompromis tako što bi se razgovaralo o nešto manjim procentima smanjenja plaća policije, prosvjetara te zaposlenih u upravi, nego što je predvidio kabinet Milorada Dodika.

Domaći prihodi u budžetu su planirani u iznosu od milijardu i 336,7 miliona KM, a finansiranje po osnovu primljenih otplata datih zajmova krajnjim korisnicima i inostranih kredita, u iznosu od 263,3 miliona KM.

Sredstva planirana na pozicijama troškova materijala i usluga u 2010. godini iznose 94,7 miliona KM i manja su za 2,1 miliona KM u odnosu na rebalansirani ovogodišnji budžetski okvir.

Na pozicijama namjenskih izdvajanja i tekućih pomoći u Budžetu RS-a za 2010., planirana su sredstva, u iznosu od 647,5 milion KM što predstavlja povećanje od 14,2 miliona KM, odnosno 2,2 posto u odnosu na rebalans za ovu godinu.