Sud BiH
0

Razmatranje 6. sporazuma o priznanju krivice za ratne zločine

FENA
Naredne sedmice će se pred državnim sudom razmatrati šesti sporazum o priznanju krivice za ratne zločine, saopćio je danas BIRN.

U petak, 26. septembra, Sud BiH će razmatrati sporazum o priznanju krivice koji je s Državnim tužilaštvom sklopio Slavko Šakić.

"Sporazumom Tužilaštvo predlaže sankciju od sedam do deset godina zatvora. Bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Garavi", u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u Bugojnu", navodi se u saopćenju.

Prema navodima optužnice, Šakić je u julu 1993. godine učestvovao u zarobljavanju civila Bošnjaka iz Bugojna koji su potom bili zatočeni u podrumu motela "Akvarijum" u naselju Vrbanja.

Iznošenje završnih riječi na suđenju četvorici optuženih za zločine u Zvorniku moglo bi trajati četiri dana naredne sedmice, od 22. do 25. septembra.

Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić optuženi su za učešće u zatvaranju i premlaćivanju civila zatočenih u zgradama zatvora, Suda za prekršaje i "Novog izvora" u Zvorniku.