BiH
0

Razmatrane najvažnije aktivnosti u oblasti obrane BiH

FENA
Koordinaciona grupa za reformu obrane na sastanku u Sarajevu, održanim pod predsjedanjem ministra obrane BiH Nikole Radovanovića, razmatrala je najvažnije aktivnosti u oblasti obrane između domaćih i međunarodnih institucija.

To podrazumijeva zajedničke aktivnosti na uništavanju viška naoružanja i aktivnije sudjelovanje Ministarstva obrane BiH u periodičnim EUFOR-ovim procjenama stanja u našoj zemlji.

Razgovarano je i o mehanizmima prijenosa objekata i infrastrukture koja koristi EUFOR i NATO-štab na domaće pravne osobe.

Predstavnici Ministarstva obrane upoznali su sudionike sastanka o aktivnostima oko izrade strukture lokacija i popune OSBiH. Konstatirano je više pozitivnih pomaka u sustavu obrane BiH, koji su se dogodili od 20. marta ove godine, kada je održan prvi sastanak Koordinacione grupe.

To se prije svega odnosi na uspostavu NATO-fonda za zbrinjavanje viška u OSBiH, zatim na upućivanje treće rotacije pripadnika OSBiH u Irak, uvođenje standarda za obilježavanje dana tri pješačka puka u OS te preseljenje NATO-štaba u zgradu prijašnjeg FMO-a.

Razmatrajući izvješće Amnesty Internationala o izvozu viška lakog naoružanja, a koje je završilo u Iraku, Koordinaciona grupa za reformu obrane je konstatovala da se radi o legitimnim, zakonitim i transparentnim poslovima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici NATO-a, OHR-a, OSCE-a i EUFOR-a, a iz Ministarstva obrane BiH, osim ministra Radovanovića, i zamjenik ministra Enes Bećirbašić te generali Miladin Milojčić i Mirko Tepšić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.