BiH
0

Razmatrane mogućnosti završetka projekta eko deponije

FENA
Mogućnosti nastavka aktivnosti na realizaciji projekta Regionalne deponije u Huskićima (općina Lukavac) razmatrane su na današnjem sastanku u Vladi Tuzlanskog kantona.

Osim premijera Tuzlanskog kantona mr.sc. Enesa Mujića, resornih ministara u Vladi TK-a i direktorice regionalne Eko deponije Lejle Ibrahimović sastanku je prisustvovao i federalni ministar zaštite okoliša i turizma dr.sc. Nevenko Herceg sa saradnicima.

Data je puna podrška nastavku realizacije ovog projekta i to ne samo zbog njegove važnosti za čitav Tuzlanski kanton i sve općine nego i zbog činjenice da je urađen po evropskim standardima koji su već primijenjeni u sličnim projektima u Kantonu Sarajevo, Zeničko-dobojskom i u općini Bijeljina.

Na sastanku su otklonjene i dileme vezane za iznalaženje alternativne lokacije za deponije jer je za ovaj projekt utrošeno oko 1.700.000 KM namjenskih iznosa.

Nakon sastanka delegacija je obišla predviđenu lokaciju Eko deponije.

Projekt je već dobio podršku Vlade Tuzlanskog kantona i Skupštine TK-a, te se učesnici ovog sastanka nadaju da će Općina Lukavac preduzeti sve potrebne mjere da zajedno sa svim učesnicima u ovom projektu stvori uvjete za nesmetan nastavak radova na deponiji. Upozoreno je da projekt troši svoje, vrlo kratko, preostalo vrijeme do kojeg je Svjetska banka spremna intervenirati svojim novcem, bez kojih Projekt regionalne Eko deponije nema budućnosti, saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade Tuzlanskog kantona.