Vlada FBiH
0

Razmatrana radna verzija Zakona o platama

FENA
U nastavku sjednice započete prošle srijede u Mostaru, Vlada Federacije BiH razmatrala je danas u Sarajevu, u radnoj verziji, Zakon o finansijskoj konsolidaciji društava s većinskim učešćem državnog kapitala u FBiH.

Njegova priprema je izraz potrebe da se zaštiti državna imovina i sanira stanje u kompanijama s učešćem državnog kapitala više od 50 posto i u kojima ovlašćenja po osnovu državnog kapitala vrše organi Federacije BiH.

Finansijska konsolidacija treba da obuhvati dugovanja po osnovu penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, poreza i po osnovu dugovanja prema dobavljačima, komunalnim privrednim društvima i radnicima da bi se stvorili uvjeti za rješenje nagomilanih dugovanja i nastavak normalnog poslovanja.

U raspravi je ukazano na potrebu da sva rješenja koja se predlažu u okviru finansijske konsolidacije budu u maksimalno mogućoj mjeri usklađena s rješenjima u postojećim zakonskim propisima iz penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

Nosilac posla na pripremi Prednacrta tog zakona je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, u saradnji s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vododprivrede i šumarstva koja, po osnovu državnog kapitala, vrše ovlašćenja u najvećem broju kompanija na koje se odnosi taj zakon.

Sva ostala ministarstva zadužena su danas da daju konstruktivan doprinos u daljem radu na ovom zakonskom projektu.

O RADNOJ VERZIJI ZAKONA O PLATAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI FBiH

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH obavljena je rasprava o radnoj verziji Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao izraz potrebe da se na jedinstven i jednak način definira ta oblast, dosad regulirana u više zakona i podzakonskih propisa.

Uspostavom sistema u toj oblasti uredili bi se odnosi na način da se jednako vrednuju istovrsni poslovi na svim nivoima vlasti i tako prevaziđu sad prisutne izrazite anomalije.

Taj zakonski akt odnosio bi se, kako na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, tako i na državne službenike i namještenike u organima državne službe Federacije i policijske službenike organa unutrašnjih poslova Federacije za koje bi trebalo propisati platne razrede i koeficijente na bazi jedinstvene osnovice koju bi utvrđivala Vlada FBiH u dogovoru sa sindikatom.

UREDBA O USAVRŠAVANJU PREDSJEDNIKA I ČLANOVA NADZORNIH ODOBRA I UPRAVA PRIVREDNIH DRUŠTAVA S VEĆINSKIM UČEŠĆEM DRŽAVNOG KAPITALA

Uredbom koju je usvojila Federalna vlada uređuju se uvjeti, način i program usavršavanja predsjednika i članova nadzornih odbora i uprava privrednih društava s većinskim učešćem državnog kapitala.

Usavršavanje organizira Privredna komora FBiH uz saglasnost nadležnih ministarstava i obavezno angažiranje univerzitetskih profesora i državnih službenika organa Federacije BiH koji imaju odgovarajuće iskustvo ili su se istakli naučnim ili stručnim radom iz oblasti obuhvaćenih usavršavanjem.

Usavršavanje obuhvata oblasti građanskog i privrednog prava, osnove računovodstva, osnove poslovnih i javnih finansija te menadžmenta, a sastoji se od edukativnog dijela koji uključuje najmanje 30 sati predavanja i završnog pismenog ispita radi provjere stečenog znanja.

Certifikat o završenom usavršavanju izdaje nadležno ministarstvo na osnovu spiskova kandidata koji su položili, a koje dostavlja Privredna komora FBiH.

AKCIONI PLAN REALIZACIJE PROJEKTA "RAZVOJ MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA U FBiH" ZA PERIOD 2009.- 2012.GODINA

Vlada FBiH je prihvatila Akcioni plan realizacije projekta "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH“ Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Akcioni plan obuhvata strateške ciljeve, prioritete, mjere, nositelje i elemente dinamičkog plana.

Njegova implementacija doprinijet će značajnom povećanju svijesti o značaju MSP-a, povećanju broja MSP-a koji koriste nove tehnologije, poštovanju ekoloških propisa, većoj uposlenosti i konkurentnosti te znatno većem udjelu MSP-a u GDP-u.

Vlada FBiH zadužila je danas Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta da uradi program izgradnje poduzetničkih centara u Federaciji BiH, te izradi projekt izgradnje poduzetničkog centra u Mostaru i Gradačcu u saradnji s Hessen Agentur.

PODRŠKA OPCIONOM PROTOKOLU VEZANOM ZA MEĐUNARODNI SPORAZUM O EKONOMSKIM, SOCIJALNIM I KULTURNIM PRAVIMA

Vlada FBiH je dala pozitivno mišljenje na mogućnost potpisivanja Opcionog protokola od BiH koji je vezan za Međunarodni sporazum o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Pošto je naša zemlja član Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, obavezna je da odgovori na upit UN-ovog Komiteta o potpisivanju tog dokumenta.

PRIJEDLOG ZA OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA CESTARINE

Vlada FBiH uputit će, sukladno današnjoj Odluci, Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje Prijedlog za oslobađanje rudnika ugljena u FBiH od plaćanja cestarine za dizel gorivo za razdoblje od devetog do dvanaestog mjeseca ove godine.

Radi se o prijedlogu za oslobađanje od plaćanja cestarine na ukupno 2.206.200 litara dizela mjesečno za devet rudnika ugljena u FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sjednica Vlade FBiH je u toku.