BiH
0

Razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a BiH

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrala je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKPBiH) i prihvatila amandmane koji su na taj zakonski tekst uložili poslanici Predstavničkog doma PSBiH, potvrdio je Feni Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija je, istovremeno, podržala spomenuti zakonski prijedlog u drugom čitanju i predložila Predstavničkom domu da ga usvoji s amandmanima koje je ova komisija prihvatila.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a BiH utvrdilo je Vijeće ministara BiH polovinom februara i uputilo ga PSBiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Značajne izmjene i dopune ZKP-a BiH koji je 2003. godine nametnuo visoki predstavnik, a kasnije potvrdio PSBiH proistekle su iz potreba prakse - poboljšanja efikasnosti krivičnog postupka, uz uvažavanje prava na pravično suđenje.

Među novinama ovog zakonskog prijedloga jeste i uvođenje instituta "pretpretresno ročište" na kojem sud i stranke razmatraju pitanja od utjecaja za glavni pretres.

Dio izmjena odnosi se na tretman svjedoka u slučaju odbijanja svjedočenja, a novim zakonskim članom predviđeni su slučajevi u kojima je dozvoljena žalba protiv presude Vijeća apelacionog odjeljenja, jer važeći ZKP ne poznaje žalbu protiv presude ovog vijeća.

Izmjenama ZKP-a u dijelu koji se tiče dokaznog postupka predviđeno je korištenje dokaza dobijenih pretresanjem kompjuterskih i elektronskih uređaja, te korištenje dokaza iz mobilnih telefonskih aparata i u tom pravcu uređuje se postupak i nadležnost izdavanja naredbe operateru telekomunikacija.