{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a BiH

F
12.5.2008. u 15:34
0
0
Razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a BiH
0
Razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a BiH
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrala je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH (ZKPBiH) i prihvatila amandmane koji su na taj zakonski tekst uložili poslanici Predstavničkog doma PSBiH, potvrdio je Feni Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ustavnopravna komisija je, istovremeno, podržala spomenuti zakonski prijedlog u drugom čitanju i predložila Predstavničkom domu da ga usvoji s amandmanima koje je ova komisija prihvatila.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama ZKP-a BiH utvrdilo je Vijeće ministara BiH polovinom februara i uputilo ga PSBiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Značajne izmjene i dopune ZKP-a BiH koji je 2003. godine nametnuo visoki predstavnik, a kasnije potvrdio PSBiH proistekle su iz potreba prakse - poboljšanja efikasnosti krivičnog postupka, uz uvažavanje prava na pravično suđenje.

Među novinama ovog zakonskog prijedloga jeste i uvođenje instituta "pretpretresno ročište" na kojem sud i stranke razmatraju pitanja od utjecaja za glavni pretres.

Dio izmjena odnosi se na tretman svjedoka u slučaju odbijanja svjedočenja, a novim zakonskim članom predviđeni su slučajevi u kojima je dozvoljena žalba protiv presude Vijeća apelacionog odjeljenja, jer važeći ZKP ne poznaje žalbu protiv presude ovog vijeća.

Izmjenama ZKP-a u dijelu koji se tiče dokaznog postupka predviđeno je korištenje dokaza dobijenih pretresanjem kompjuterskih i elektronskih uređaja, te korištenje dokaza iz mobilnih telefonskih aparata i u tom pravcu uređuje se postupak i nadležnost izdavanja naredbe operateru telekomunikacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: