|

Razmatran plan za efikasnije upravljanje migracijama u BiH

Razmatran plan za efikasnije upravljanje migracijama u BiH
0
E.S.H.
25.9.2019. u 17:05
3
komentara
0

dijeljenja
Razmatran plan za efikasnije upravljanje migracijama u BiH
Operativni štab za pitanja migracija u BiH, kojim je predsjedavao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, razmatrao je danas u Sarajevu plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH.
Na sastanku je razmotren dio pristiglih primjedbi i sugestija, te je za iduću sedmicu najavljen nastavak sjednice kada se očekuje finaliziranje ovog dokumenta koji će biti upućen u dalju proceduru prema Vijeću ministara BiH.

Ovaj plan definira prioritete i aktivnosti koje je potrebno realizovati u narednom periodu, kao i iznos potrebnih dodatnih finansijskih sredstava kako bi se efikasnije upravljalo migrantskom situacijom.

Članovi Operativnog štaba danas su održali sastanak i sa specijalnim izvjestiocem UN-a za ljudska prava migranata Felipeom Gonzales Moralesom, kojem je prezentirana trenutna situacija, izazovi kao i plan budućeg djelovanja institucija BiH u ovoj oblasti.Specijalni izvjestilac Morales u narednom periodu posjetit će i prihvatne centre za migrante te druge nadležne institucije, nakon čega će sačiniti izvještaj o migrantskoj situaciji u BiH koji će biti dostavljen Vijeću sigurnosti UN-a.

Pozitivno je ocijenjeno opredjeljenje institucija BiH da pitanje migracija u BiH posmatraju sa humanitarnog aspekta, i u skladu sa mogućnostima, pruže zaštitu migrantima tokom boravka u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...