PSBiH
0

Razmatran izvještaj o poslovanju RTVBiH

FENA
Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) razmatrala je na današnjoj sjednici u Sarajevu Izvještaj o radu i poslovanju Radio-televizije BiH za 2007. godinu.

Komisija je ustanovila teško poslovanje u 2007. godini te izvještaj primila k znanju koji će biti upućen Domu naroda PSBiH na razmatranje.

Odlučeno je da Dom naroda od Upravnog odbora RTVBiH zatraži dosljedno provođenje Zakona o Javnom RTV servisu BiH i Javnom RTV sistemu BiH kao i da Dom naroda zatraži od Vijeća ministara BiH osnivanje radne grupe u kojoj bi bili eksperti iz oblasti javnog emitovanja sa zadatkom procijene usklađenosti Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i Zakona o Javnom RTV servisu BiH s Ustavnom BiH i evropskim standardima kako bi se stvorile osnove da Upravni odbor Javnih servisa i u hitnoj proceduri obavi usklađivanje Statuta i internih akata sa izmjenjenim i dopunjenim zakonima.

Članovi komisije su se upoznali o aktivnostima u vezi s imenovanjem člana Koordinacionog tima za izbor BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2010. godinu i usvojili izvještaj Vijeća ministara BiH o aktivnostima na projektu "Autoput na Koridoru Vc" i Plan narednih aktivnosti.

Zaključeno je da se uputi prijedlog Ad hoc komisiji za pripremu izmjena i dopuna, kao i prečišćenog teksta Poslovnika Doma naroda, za formiranje Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku i carine te Komisije za saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH u okviru dosadašnjih nadležnosti Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.