Valentin Inzko
0

'Razmatram dalje korake u pogledu NSRS'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Valentin Inzko informirat će Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira o činjenici da Narodna skupština RS nije poduzela ništa u vezi s njegovim pismom od 25. maja kojim se zahtijeva poništavanje zaključaka NSRS-a o prenesenim nadležnostima te će razmotriti svoje daljnje korake u narednom periodu.

Kako je saopćeno iz OHR-a, Inzko je primio danas k znanju činjenicu da je NSRS odgodila diskusiju o njegovom pismu od 25. maja.

U tom pismu, visoki predstavnik je upozorio NSRS da njeni zaključci daju instrukcije institucijama RS da djeluju na način koji je u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Jučer je NSRS izbjegla ovo pitanje tako što je diskusiju o zaključcima od 14. maja s druge tačke dnevnog reda prebacila na trideset i treću, te na taj način odgodila donošenje odluke do kraja ovog mjeseca.

Visoki predstavnik danas je konstatirao da je NSRS donijela racionalnu odluku da zaključci ne postanu pravosnažni, tako što ih neće objaviti u službenom glasniku, saopćeno je iz OHR-a.