Predsjedništvo BiH
0

Razmatra se povlačenje bh. vojnika iz Afganistana

Piše: A. Panjeta
Nebojša Radmanović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Predsjedništvo BiH na sjednici u srijedu odlučilo je da misiju Oružanih snaga BiH u Afganistanu produži za sedam mjeseci, a ne za 14, kako je bilo planirano, s obzirom da se tamo stanje svakodnevno pogoršava.
Radmanović:
Radmanović: "Sve oko reforme Ustava mora se odvijati u Parlamentu BiH" (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Kako je novinarima na pres-konferenciji održanoj nakon sjednice kazao član Predsjedništva Nebojša Radmanović, odlučeno je da se misija produži za samo jednu rotaciju.

"Prema informacijama koje smo dobili, situacija u Afganistanu se pogoršava, i shodno tome usaglasili smo se da ne donosimo odluku o produženju misije za još dvije rotacije, već za sada samo za jednu, kako bi se u tom periodu mogli dobiti podrobniji izvještaji, te se mogla donijeti konačna odluka o eventualnom povlačenju ili pak produženju. U periodu od 14 mjeseci koliko je trebalo trajati produženje povlače se i neke zemlje koje su članice NATO-a, tako da je ovo pitanje potrebno razmotriti kako unutar BiH, tako i sa predstavnicima NATO-a", kazao je Radmanović.

Kad je riječ o nadležnostima MInistarstva odbrane BiH, Radmanović je kazao kako se o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH nije razgovaralo s obzirom da članovi nemaju usaglašen stav, a donesena je odluka o uništavanju opasne i nesigurne municije.

O tačkama dnevnog reda iz nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova je raspravljano, iako sjednici nisu prisustvovali ni ministar Zlatko Lagumdžija, kao ni njegova zamjenica Ana Trišić-Babić.

"Pravilnik nalaže da prilikom odlučivanja o tim tačkama sjednici mora prisustvovati ministar ili zamjenik ministra, ali nam je rečeno da su oboje službeno odsutni. Cijeneći hitnost određenih pitanja, kao što su davanje agremana za koje je besmisleno da čekaju, odluke smo donijeli i pored toga što oni nisu bili tu. Također, donijeli smo i odluku o učešću delegacije BiH na na 67. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koju će predvoditi Bakir Izetbegović. Iz ministarstva nam nije dostavljena ni platforma za nastup na sjednici koja je trebala biti dostavljena, i zatražili smo od ministarstva da platformu dobijemo do odlaska na sjednicu", kazao je Radmanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li će se Predsjedništvo BiH, kako je to od njega nedavno zatražio Lagumdžija, uključiti sa svojim prijedlogom ustavnih rješenja za provedbu presude Sejdić-Finci, Radmanović je kazao kako nije obaveza Predsjedništva BiH da razmatra stav bilo koje političke partije.

"Oko eventualnih rješenja nemamo jedinstveno mišljenje, a moj je lični stav kako se sve aktivnosti vezane za reformu ustava moraju odvijati u Parlamentu BiH. Mi ovdje uporno preskačemo procedure svojstvene svim demokratskim društvima, pa o tome raspravljaju lideri političkih partija, pa se onda u sve uključi OHR...", kazao je Radmanović.

Na upit da li očekuje da će se sva pitanja brže rješavati nakon oktobarskih lokalnih izbora, Radmanović nije odgovorio s puno optimizma:

"Svi govore o tome da li smo probili rokove, ali pitanje je šta ako BiH ustvari uopšte ne može da riješi nešto što joj je obaveza? I mi se upravo nalazimo na tački gdje se postavlja to pitanje. Znamo šta trebamo uraditi, obećali smo da ćemo to uraditi, ali ne znamo kako".