Posjeta iz Hrvatske
2

Razmatra se mogućnost uspostave aviolinije Mostar-Krk

FENA
Mostar
Mostar
Delegacija Primorsko-goranske županije Republike Hrvatske, predvođena županom Zlatkom Komadinom, sastala se u petak u Mostaru s gradonačelnikom tog grada Ljubom Bešlićem i njegovim saradnicima, a na sastanku se razgovaralo o prekograničnoj saradnji, kandidaturi Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture te uspostavi zračne linije Mostar-Krk.

Govoreći o prekograničnoj saradnji, gradonačelnik Bešlić podsjetio je na Program prekogranične saradnje IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora 2014. - 2020. putem kojega se s navedenim zemljama može sarađivati i koristiti evropske fondove, ali i Jadransko-jonski program transnacionalne saradnje (ADRION) u kojega je uključeno osam zemalja.

"Današnji susret bio je prilika da se pokrenu određene inicijative, da se naši saradnici nađu i da možda pokrenu neke projekte koji su komplementarni i koji nam mogu pomoći", kazao je Bešlić u izjavi novinarima nakon sastanka.

Bešlić je doda kako se tokom sastanka rodila ideja o povezivanju krčkog i mostarskog aerodroma.

"Poseban naglasak susreta bio je na aplikaciji Grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture, u čemu bi Grad Rijeka svojim iskustvom uvelike mogao pomoći. Aplikaciju želimo raditi ove godine, a iskustva Rijeke u samoj dokumentaciji bit će dragocjena za nas. S naše strane učinit ćemo sve da iskoristimo sva prijateljstva koja su nam na raspolaganju kako bi napravili aplikaciju koja će biti najbolja", kazao je Bešlić.

Župan Komadina kazao je kako je prostora za saradnju između njegove županije, grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona mnogo, na privrednom, turističkom i kulturnom planu.

Govoreći o kandidaturi Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture i riječkoj pomoći, Komadina je istaknuo kako je Mostar kao i Rijeka multikulturalna sredina te kako je siguran da će gradonačelnik Rijeke rado prihvatiti da iskustvo kandidature svoga grada podijeli s Mostarom.

Hrvatski župan izrazio je spremnost podijeliti sva iskustva i u prekograničnoj saradnji te je pozvao na još bolji svaki drugi oblik saradnje. Pohvalio je saradnju mostarskog i riječkog univerziteta, a posebno se osvrnuo na turizam kazavši kako je ove godine Hrvatsku posjetilo 400.000 turista iz BiH, koji su po njegovim riječima, posebno dragi prijatelji i gosti.

Nakon sastanka u Gradskoj vijećnici delegacija Primorsko-goranske županije sastala se s premijerom HHK Nevenkom Hercegom i saradnicima.