{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Različitosti u BiH ne smiju značiti suprotnosti

F
13.4.2009. u 12:36
0
1
Različitosti u BiH ne smiju značiti suprotnosti
0
Različitosti u BiH ne smiju značiti suprotnosti
Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić organizirao je danas u Sarajevu, u povodu Uskrsa, tradicionalni prijem za predstavnike vlasti BiH, političkih stranaka i diplomatski kor.
Puljić je u izjavi za medije istakao da je posebno zadovoljan činjenicom da je drugi dan Uskrsa ujedno i 12. godišnjica od posjete Pape Ivana Pavla II Sarajevu i BiH.

"Papa je tada biskupima dao zadatak: ukazivati na nepravde i boriti se za čovjeka. Poručio je da moramo raditi na izgradnji pravednog mira u BiH i istakao da različitosti u BiH ne znače i ne smiju biti suprotnosti", kazao je Puljić.

Prijemu su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić.

"Ovo jeste veliki praznik za katolike, ali i za sve Bosance i Hercegovce koji praznike svih religijskih zajednica u BiH doživljavaju na poseban način", istakao je Komšić.

Siljadžić je još jednom čestitao Uskrs svim katolicima u BiH te naglasio potrebu njegovanja multikulturalnosti i multietičnosti BiH.

"Teško je, ali ja sam optimista i znam da želimo živjeti zajedno u ovoj zemlji. BiH je široka svakom građaninu. Mi imamo dovoljno resursa da pristojno živimo i da svima, prvenstveno mladim ljudima, otvorimo nove perpektive", kazao je Silajdžić.

Čestitkama u povodu Uskrsa pridružio se i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić koji je poručio da svi zajedno moramo shvatiti da ekonomska kriza potvrđuje da sreća nije samo u materijalnim stvarima već i u duhovnim.

"Uskrs kao i svi ostali blagdani su dobra prilika da se zamislimo i shvatimo važnost duhovne dimenzije. Uskrsnuće Isusa ili Ise a.s. poručuje da se ovaj život ne završava smrću već se nastavlja na drugom svijetu", istakao je Cerić.

Prijemu koji je organiziran u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, prisustvovali su, između ostalih, i premijer FBiH Nedžad Branković, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, predstavnici NATO-a i EUFOR-a u BiH te zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: